Parmezános keksz (shortbread)

Hozzávalók:
150 g finomliszt
75 g reszelt parmezán,
100 g vaj,
1 nagy tojás sárgája,
1 kávéskanál só.

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom, hozzákeverem a sót és a parmezánt. A vajat összemorzsolom a lisztes keverékkel, majd röviden a tésztához dolgozom a tojássárgáját is. Könnyen hajló, homogén vajas tésztát kell kapnom, ha darabos, hozzáadok még egy kis vajat.

A kész tésztát attól függően, hogy milyen átmérőjű tallérokat szeretnék, ketté vagy négy felé veszem. A darabokból hengereket sodrok, ezeket folpackba csomagolom, és fél órára hűtőszekrénybe teszem.

A sütőt 180°C-ra melegítem, egy tepsit sütőpapírral bélelek ki. Fél óra elteltével kiveszek a hűtőből egy henger, kicsomagolom, és karikákra szeletelem. A karikákat a tepsibe rendezem, majd alacsony hőfokon addig sütöm, ameddig éppen csak pirosodni kezdenek. A sütési idő tűzhelytől függően valahol 12 és 17 perc között lesz. A kisült tallérokat tálalás előtt hagyom kihűlni.

Alapkeksz

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2013. június 11.
keksz nyito01
Az alapkeksz hozzávalói:
250 g vaj
340 g kristálycukor
305 g liszt,
1 teáskanál szódabikarbóna,
½ teáskanál sütőpor,
1 tojás,
1 evőkanál vaníliaesszencia.

Bővebben: Alapkeksz

Burgundi marha, zsemlegombóc

DSC 9528
A burgundi marha hozzávalói:
1,5 kg marhalapocka vagy tarja,
750 ml vörösbor,
3 gerezd fokhagyma, összetörve,
100 g vaj,
2 evőkanál paradicsompüré,
1 vöröshagyma, felaprítva,
2 evőkanál liszt,
200 g szalonna, felkockázva,
300 g salottahagyma, (egyben)
200 g csiperkegomba,
2 szál sárgarépa, felkarikázva,
kakukkfű, (legjobb, ha friss, de megfelel a szárított is),
1 csokor petrezselyem,
1 szál zellerzöld,
2 babérlevél,
bors,
só.

Bővebben: Burgundi marha, zsemlegombóc