DSC 2202
Epertorta
(Ezt a receptet a www.thegalleygourmet.net oldalon találtam Stawberry Dream Cake címszó alatt.)

Hozzávalók a tortalaphoz:
30-40 dkg fagyasztott eper, (a tortalaphoz a fagyasztott eper levére lesz csak szükség),
180 ml tej,
6 nagy tojás fehérje, (a vanília jégkrémből kimaradt négy fehérjét itt ajánlom felhasználásra),
2 teáskanál vaníliaesszencia,
260 g liszt,
350 g kristálycukor,
4 teáskanál sütőpor (1 tasak körülbelül),
1 teáskanál só,
170 g puha vaj.
Hozzávalók a krémhez:
150 g vaj,
260 g porcukor,
350 g krémsajt,
2 teáskanál vaníliaesszencia,
egy csipet só,
500 g eper,
a tortalapnál felhasznált eperlétől mentes epervelő. 


DSC 2189
A tortalap elkészítése:

 1. A sütőt melegítsük elő közepes hőfokra. Vegyünk elő két darab, körülbelül 28 cm átmérőjű kerek tortasütőt. (Nekem csak egy volt, a tortalapot hagytam kihűlni, kettévágtam, és így töltöttem meg krémmel. Két tortasütővel ez a művelet leegyszerűsödik, és a sütemény is sokkal szebb lesz.) A tortaformákba fektessünk sütőpapírt, és vajazzuk ki őket.
 2. Az epret vegyük ki a fagyasztózacskóból, és hagyjuk kiengedni úgy, hogy a gyümölcsöt egy tésztaszűrőbe helyezzük, a szűrőt pedig egy tál fölé tesszük. A kiengedett gyümölcsöt kézzel nyomkodjuk ki addig, amíg már nem folyik belőle lé. Az eprek szétesnek majd, emiatt ne aggódjunk, a krémben ebben az állapotukban lesz rájuk szükség. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon lé bennük, különben a krém folyóssá válik, amit mindenképpen szeretnénk elkerülni.
 3. A kicsorgatott eperlevet tegyük egy szószos lábasba, és forraljuk addig, amíg körülbelül 1 dl eper esszenciát nem kapunk. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Majd öntsük hozzá a tejet. Ha a tejet a forró eperléhez öntjük, összekap, ez a másik, amit ennél a receptnél kerülni vágyunk.
 4. Az epertejet, a tojásfehérjéket és a vaníliaesszenciát öntsük keverőtálba. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót egy másik tálban keverjük össze. Kézzel, apránként, mondjuk nyolc részletben, dolgozzuk a puha vajat a lisztes keverékbe. Az anyag végül nem áll össze tésztává, morzsás-vajas lisztet kapunk. Vegyünk elő egy kézi habverőt, és keverjük hozzá az epres tojásfehérjéket a vajas liszthez. Először válasszunk alacsony fokozatot, majd amikor a tészta homogénné változott, verjük habosra magas fordulatszámon.
 5. Egyenlően osszuk el a tésztát a tortaformákban, és helyezzük el őket a sütőben. Az első 10 percben magas lángon, majd a következő, körülbelül 35-40 perc leforgása alatt alacsony hőfokon süssük készre a lapokat. (Az egyben sült torta 60 perc alatt készült el nálam.)
 6. A tortalapo(ka)t hagyjuk kihűlni. 

DSC 2173
Az eperkrém elkészítése:

 1. Használjunk kézi habverőt. Esőként a vajat keverjük ki a cukorral, alacsony fordulatszámon, körülbelül 30 másodpercig, majd kapcsoljunk magasabb fokozatra, és keverjük a cukros vajat habosra.
 2. Adjuk a vajhoz a krémsajtot, a kézi habverővel keverjük el, majd dobjuk a krémbe az epervelőt, a vaníliát, a sót, és körülbelül fél perc leforgása alatt keverjük ki az eperkrémet.
 3. Ha nem szeretnénk rögtön felhasználni, haladéktalanul tegyük hűtőszekrénybe. 

DSC 2235
A torta összeállítása:

 1. Szeleteljük fel az 500 g friss epret.
 2. Ha egyben sütöttük a tortát, helyezzük egy kínálótálra, vágjuk kétfelé, a felső réteget óvatosan emeljük le, és tegyük félre. Ha külön tortalapok állnak rendelkezésünkre, helyezzük az egyiket egy kínálótálra.
 3. Vegyük elő a krémet és öntsük egy részét az előttünk fekvő tortalap tetejére. Egyenletesen simítsuk el, majd rakjuk meg bőven eperszeletekkel. Tegyünk félre 8 eperszeletet a torta díszítéséhez.
 4. Az epreken is oszlassunk el egy kevés eperkrémet, majd emeljük rá a második tortalapot az elsőre. A maradék krémet oszlassuk el a torta tetején és vonjuk be vele a torta oldalát is, körben. Az eperszeleteket rendezzük el virág alakban a süteményen. 

DSC 2319
Vanília fagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej
4 tojássárgája,
4 dl tejszín,
1 teáskanál étkezési keményítő,
15 dkg cukor,
2 evőkanál vaníliaesszencia.
Elkészítés:

 1. A tejet és a vaníliát hevítsük forrásig egy lábasban.
 2. Közben keverjük simára a tojássárgákat a cukorral, keményítővel és 1 dl tejszínnel.
 3. A tejet vegyül le a tűzről, és folytonos keverés mellett öntsük hozzá a cukros tojáskrémet. Helyezzük vissza a lábast a tűzhelyre és kis lángon sűrítsük be a masszát. Ne forraljuk, és csak néhány percen át hagyjuk a tűzön a lábast, mert a magas hőfoktól és a túlfőzéstől a vaníliakrém tönkremegy. Madártejszerű állagot keresünk.
 4. Tegyük a krémet félre, hűtsük ki teljes egészében, vegyük elő a fagylaltgépet, amelyet körülbelül 24 órával ez előtt betettünk a mélyhűtőbe, állítsuk össze, indítsuk el, és öntsük bele a vaníliatejet. Ekkor adjuk hozzá a kissé felvert maradék (3 dl) tejszínt. Keverjünk a tejszínes krémből fagylaltot.

DSC 2242
Mimóza pezsgőkoktél
Hozzávalók:
Rozé pezsgő,
narancslé,
narancslikőr
jégkocka.

Elkészítés:
Dobjunk jégkockát a poharakba, töltsünk rájuk egy rész pezsgőt, egy rész narancslevet, majd fűszerezzük narancslikőrrel ízlés szerint. A koktél kesernyés ízű, ha nem rajongunk ezért az ízért, hagyjuk ki a narancslikőrt.