mandula torta nyito
Hozzávalók:
4 tojás,
2 evőkanál reszelt citromhéj,
¼ teáskanál őrölt kardamom,
100 g kristálycukor,
170 g mandulaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
1 evőkanál citromlé,
só.

Elkészítés:


1. Melegítsük elő a sütőt 170 ºC –ra. Vajazzunk ki két kicsi, kerek (15-20 cm átmérőjű), vagy egy nagyobb tortaformát.
2. Válasszuk el a tojások fehérjét a sárgájától, egy tálban keverjük ki a tojások sárgáját a reszelt citromhéjjal és 50 g cukorral.
3. Egy másik tálban dolgozzuk össze a mandulalisztet, a sütőport és az őrölt kardamomot. Adjuk a mandulalisztes keveréket a cukros tojássárgákhoz és keverjük el.
4. Verjük fel a külön tálba dobott tojásfehérjét gép habverővel, félúton adjuk hozzá a sót és a citromlevet, majd amikor a hab kemény, szórjuk hozzá a maradék cukrot.
5. A felvert fehérjét adagokban, széles mozdulatokkal forgassuk bele a mandulalisztes tésztába. Az így kapott habos masszát egyenlően osszuk szét a két kivajazott tortaformában. A formákat tegyük sütőbe, majd 5 percen át magas lángon, a további, körülbelül 20-30 percben 170 ºC-on süssük szép, világos színűre.
6. Az elkészült tortalapokat vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni tíz percig, majd a tésztát válasszuk el a formák falától egy éles késsel. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni, majd borítsuk sütőpapírra, és töltsük meg mandulakrémmel.
montazs mandula 01
Kávés mandulakrém

Hozzávalók:
150 ml erős kávé,
8 evőkanál porcukor,
200 g mascarpone, (vagy bármilyen ízesítés nélküli krémsajt, esetleg habtejszín),
100 g mandulaliszt, 250 g szobahőmérsékletű vaj,
1 evőkanál kávélikőr, vagy mandulaesszencia,
50 g mandulapehely.

Elkészítés:
1. Forró serpenyőben enyhén pörköljük meg a mandulapelyhet, majd hagyjuk kihűlni.
2. Ugyancsak enyhén pörköljük meg az őrölt mandulát is, és hagyjuk kihűlni.
3. Oldjuk fel a kávéban a porcukrot, majd dolgozzuk hozzá a krémsajtot és a likőrt is.
4. Keverjük habosra a vajat, adjuk hozzá a kávés krémsajtot, majd a mandulalisztet. Ha a krém nem áll össze, melegítsük fel annyira, hogy a vaj befogadja a többi hozzávalót, semmiképpen ne forraljuk. Várjuk meg, amíg a krém kihűlt, majd töltsük meg vele a tortát. Vonjuk be a torta külső felületét is, az oldalát díszítsük mandulapehellyel.
DSC 9604
DSC 9633