Klasszikus répatorta

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok - 2011. október 9.
repatorta

Hozzávalók:
Vaj a tepsi kikenéséhez
10dkg mazsola,
4 kanál narancslé,
3 nagy tojás,
175ml napraforgó olaj,
20dkg kristálycukor,
2 teáskanál őrölt fahéj,
22 dkg liszt,
½ teáskanál sütőpor,
½ teáskanál szódabikarbóna,
5dkg kókuszreszelék,
6dkg dió és még néhány dkg szóráshoz,
20dkg répa, durvára reszelve.

A krémhez:
30dkg krémsajt,
5dkg porcukor,
1 teáskanál vanília esszencia.

Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra. Kivajazunk egy közepes tepsit,vagy egy 22cm átmérőjű, levehető karimájú tortaformát.
2. Dobjuk a mazsolát egy serpenyőbe a narancslével, és felforraljuk. Főzzük addig, amíg a mazsolák felveszik a folyadékot. Ekkor vegyük le a tűzről és tegyük félre.
3. Üssük a tojásokat egy keverőtálba, öntsük hozzá a napraforgó olajat, a cukrot és elektromos habverővel három percig keverjük, míg a massza krémessé nem válik.
4. A fahéjat, a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát is tegyük a masszához, majd ugyanígy a kókuszt, a diót a répát és a mazsolát is. A tésztát öntsük egy kivajazott formába és süssük körülbelül 45 percig, tűpróbáig. Hagyjuk kihűlni teljesen.
5. A krémhez verjük fel a krémsajtot a cukorral és a vaníliával. Adjunk hozzá további cukrot, ha úgy találjuk jónak. Vonjuk be a tortát a krémmel és szórjuk meg durvára vágott dióval.

Sütőtökkenyér

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok - 2011. október 9.
DSC 3995
Hozzávalók:
60 dkg cukor,
2,4 dl napraforgóolaj,
3 tojás,
annyi sült tök püré, amennyi kétszer megtölt egy 2,5 dl-es poharat,
45dkg liszt,
½ teáskanál só,
½ teáskanál sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál őrölt szegfűszeg,
1 teáskanál fahéj,
1 teáskanál szerecsendió.
Bővebben: Sütőtökkenyér

Citromtorta

Hozzávalók:
12 dkg szobahőmérsékletű vaj,
20 dkg kristálycukor,
3 nagy tojás,
22 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor,
½ teáskanál só,
1 teáskanál vanília esszencia,
170 ml tej,
3 evőkanál frissen facsart citromlé,
1 citrom reszelt héja.
A krémhez:
2 evőkanál puha vaj,
12 dkg krémsajt,
20 dkg porcukor,
1 teáskanál reszelt citromhéj,
1-3 evőkanál citromlé. (Ízlés szerint.) Figyelni kell azonban arra, hogy
 a citromlé nehogy túlságosan fellazítsa a krémet.
 
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 170 °C fokra.
2. Elektromos habverővel keverjük össze a vajat és a cukrot.
3. Egy tálba szitáljuk össze a lisztet, a sütőport és a sót.
4. Keverjük a tejbe a vaníliát, majd a lisztet és a tejet felváltva adagoljuk a vajas krémhez.
5. Végül adjuk hozzá a citromlevet és a citromhéjat.
6.  Süssük a tésztát alacsony hőfokon 20-25 percig, tűpróbáig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
7. Habverővel keverjük össze a krémsajtot és a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot és ez után a citromhéjat, a citromlevet. Ha keményebb krémet szeretnénk, adjunk még hozzá cukrot. Vonjuk be a masszával a kenyeret.
 
A receptet a http://weekofmenus.blogspot.com oldalról fordítottam magyarra.