Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok - 2013. február 14.
kokusztorta 01
A piskóta, a kókuszkrém és a céklával színezett csokoládékrém hozzávalói:

A piskótához szükséges:
130 g liszt,
1 teáskanál sütőpor,
6 tojás,
½ citrom leve,
200 g kristálycukor,
1 csomag vaníliás cukor.

A piskóta elkészítése:


1. A sütőt melegítsük elő 170 ºC-ra, vajazzunk és lisztezzünk ki egy nagy tepsit (az enyém 35x25 cm körülbelül).
2. A lisztet szitáljuk egy tálba, és keverjük hozzá a sütőport.
3. Vegyünk elő két további keverőtálat. A tojásokat üssük fel, és válasszuk el a fehérjét a sárgájától. A tojásfehérjét tegyük az egyik tálba a sárgáját a másikba.
4. A tojássárgáját keverjük habosra a cukor felével (100g)
5. A fehérjét gépi habverővel kezdjük verni, félúton adjuk hozzá a citromlevet, s valamivel később a megmaradt 100 g cukrot, majd a vaníliás cukrot is. Készítsünk kemény habot.
6. A gépi habverőt félretéve dolgozzuk össze a habot és a cukros tojássárgáját, majd egy szilikon spatulával óvatosan forgassuk bele a lisztet a tojásmasszába.
7. A tésztát öntsük a kilisztezett tepsibe, majd öt percig magas hőfokon, később körülbelül 25 percen át alacsony (170 ºC) hőfokon süssük készre. A sütemény akkor van készen, amikor már nem tapad a közepébe szúrt hústűre.
8. Vegyük ki a kész piskótát a sütőből, és hagyjuk hűlni 2-3 órán keresztül.
9. Vegyünk elő egy szív alakú kiszúrót, és vágjunk ki szív alakú tortácskákat a piskótából. A tészta nagyon magas, a kiszúró csak a formát jelöli ki, egy egyenes, hegyes késre van szükség a művelet elvégzéséhez. A szívsablont óvatosan nyomjuk bele a piskótába, és a késsel vágjuk körbe.
10. Vágjuk három részre szíveket, és töltsük meg kókuszkrémmel.
DSC 7879
A kókuszkrémhez szükséges:
720 ml langyos tej,
50 g liszt,
135 g cukor,
csipet só,
100 g kókuszreszelék,
3 tojássárgája,
4 evőkanál vaj,
2 teáskanál vanília esszencia, (vaníliás cukorral helyettesíthető),
1 kávéskanál mandula esszencia (elhagyható).

A kókuszkrém elkészítése:
1. A tejet mikrohullámú sütőben langyosítsuk meg. Ne forraljuk fel.
2. Egy közepes méretű lábasban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a kókuszreszeléket.
3. A száraz hozzávalókhoz apránként keverjünk hozzá egy pohár tejet, majd lassú tűzön kezdjük hevíteni a masszát, és közben dolgozzuk hozzá a maradék tejet is. Folyamatos keverés mellett hagyjuk a krémet besűrűsödni, majd vegyük le a tűzről.
4. Egy kis tálban enyhén verjük fel a tojás sárgákat, majd adjunk hozzájuk egy szedőkanál forró kókuszkrémet. Keverjük el alaposan a sárgákat, majd a temperált masszát öntsük a lábasban lévő krémhez, és dolgozzuk el. A lábast tegyük újra tűzre, és a krémet keverés mellett hevítsük forrásig. Ez nem tart tovább két-három percnél.
5. A masszát vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat, a vanília esszenciát és a mandula esszenciát. Hagyjuk kihűlni, csak hidegen töltsük meg vele a piskótaszíveket.
DSC 7924
A céklával színezett fehércsokoládé krémhez szükséges:
100 g fehércsokoládé,
1 csipet só,
1 teáskanál méz,
2 evőkanál puhavaj,
¼ cup tejszín,
½ cékla leve,

A rózsaszín krém elkészítése:
1. A fehércsokoládét vágjuk apró darabokra. Tegyük egy keverőtálba.
2. A tejszínt tegyük egy forralólábasba, lassan melegítsük fel, (ne forraljuk), majd öntsük a fehércsokoládé darabkákhoz. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládét elfedje a meleg tejszín. Hagyjuk olvadni néhány percig.
3. Amikor a csokoládé elolvadt de a keverék még langyos, adjuk hozzá a fél cékla levét. (Egy 3-5cm átmérőjű céklát vágjunk félbe, hámozzuk meg, és reszeljük le. Tegyük a reszeléket szűrőkanálba, majd kézzel nyomkodjuk ki a cékla levét egy tányérba, s ezt öntsük a csokoládékrémhez.) Adjuk a krémhez a mézet és a sót. Gépi habverővel alaposan dolgozzuk el a hozzávalókat.
4. Tegyük a krémet hűtőszekrénybe, és hűtsük körülbelül egy órán át. Amikor már hideg, de még nem merevedett meg, vegyük ki a hűtőszekrényből, és gépi habverővel dolgozva keverjük hozzá a két kanál puhavajat. Magas fokozaton verjük néhány percig, míg könnyű krémet kapunk.
5. Vegyünk elő egy habzsákot, töltsük bele a krémet, és díszítsük ki a tortákat.
kokusztorta 05
kokusztorta 03
 Fotó és szöveg:
Keresztesi Judit - Szerzői jog: Minden jog fenntartva creative commons Magyarország 2.5 by-nc-nd kiegészítéssel.