Sült körték Brie sajttal, szűzérmék zsályával, normandiai almatorta

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. október 18.
sultkorte brie nyito01
         - Valahol elszámoltuk magunkat. – erre a kijelentésre riadt föl a nő. – Éspedig hol? - színlelt érdeklődést, meggyötörtnek és kissé ostobának érezte magát amint ott ült az asztalnál még mindig álomittasan. A férfi kigombolta a zakóját, a legközelebbi székre telepedett le, aztán a nőre nézett, és úgy kérdezte meg: – Mondja, horkol maga? A nő nem válaszolt rögtön, csak álmosan végigtekintett ennek az embernek a szép kezén, és azt felelte, hogy valószínűleg igen, de sosincs ébren olyankor, és nem tudná megmondani biztosra.
         Egy jól öltözött társaság lépett be az ajtón. Gömbölyű tokokat vonszoltak magukkal, s ahogy igyekeztek az étterem ablakai felé, ezek a tokok folyton egymáshoz meg a vendégek vállához ütődtek. Zenészek lehettek vagy kalaposok, és később, ahogyan az asztaloknál ültek, rendelésbe kezdtek, egymást túlkiabálva kérték az ételeket és mindannyiszor, mikor valami újabbat rendeltek fölmutatták a pénzüket, úgy lehetett hinni, örömüket lelik ebben a mozdulatban. A dékán úr szintén az ablaknál ült, újságot olvasott, és mert a zenészek üvöltöttek, lassan fölemelkedett, aztán sétába kezdett, szörnyen érdekes cikk lehetett az, mert le sem vette tekintetét a lapról. Egy széles mozdulattal egymás alá hajtotta az újság fehér szárnyait, hogy az egyik keze aztán fölszabadulhasson, és így haladt az étterem közepébe, kitapogatta a négy asztallal bentebb lévő szék támláját, és aztán is csak olvasott tovább.
         Az étterem tulajdonosa nagy gonddal pucolgatta a poharakat, a fény felé fordította őket, aztán újra áttörölte mindegyiket, a főúr meg, mint egy hajóskapitány, egyik kezét hátul a derekán pihentetve, álltában igazított egyet a villákon, aztán sorban hozzáért a többi evőeszközhöz a tálalón, és ahogy a tulajdonos átnézett egy poháron, szerelmesen figyelve, amint az üvegen a Napból egyenesen származó finom fénysugár csúszik keresztül, hozzálépett a konyhásfiú. Az alacsony, barna férfi kapkodva szedte a levegőt, hadarva beszélt egy rágcsálóról, hogy alighanem ugyanaz lesz, amelyikről azt hitték már elköltözött, vagy az is lehet, hogy csak megbújt a gazdátlan üzletben mellettük, mindenesetre most az étterem konyhájában válogat a szemét között. És ezzel számtalan egészségügyi szabályt megszeg, tudomásával – tette hozzá kedvetlenül. A tulajdonos minden figyelmét lefoglalta annak csodálata, ahogyan a pohár csordultig telik fénnyel, s hangjában nagy-nagy nyugalommal azt mondta a konyhásfiúnak, hogy rávehetnék a patkányt esetleg, hogy viseljen hajhálót.
         A nő közben egészen fölébredt, a férfit nézte, illetve olykor lopva visszatért bámulására, mert a szemek, amelyek általában jeges visszfényt vetnek, most derűsen tekintettek rá. A férfi magához intette a pincért, angolul beszélt, körtéket rendelt, melyeket mézzel és mustárral locsoltak meg, magházukat forró Brie sajttal töltötték tele, és pisztáciával hintették be a felszínüket. A porcelánkínálók fedelét kis virágkötészeti szobrok díszítették, az előételhez fehérbort szolgáltak föl. Ők elmélyültek a mesében, nem volt igazán súlya a beszélgetésnek, hogy túlontúl telivannak a múlttal, azt mondták. Bennük van a múlt és nehéz helyet találni az úgynevezett újnak, a régi hiányának pontosabban, contradictio in adiecto a régi hiányának több hely kellene, mint magának a réginek kellett volna, körülbelül. A férfi főételnek szűzpecsenyét kért, zsályával, mustáros fűszerezéssel mindkettejüknek, meghallgatták, ahogyan az ingaóra elütötte a hatot, majd a férfi normandiai almatortát hozatott, amelyben forró mandulakrém gőzölgött, és aztán megvárták, ahogyan az ingaóra a hetet is elüti, nem siettek.

sultkorte brie hozzavalok3
Sült körték, Brie sajttal és pisztáciával
Hozzávalók:
1 teáskanál méz,
1 teáskanál dijoni mustár,
1 evőkanál olívaolaj,
1 teáskanál citromlé,
csipet só,
½ teáskanál frissen őrölt feketebors,
2 nagy körte,
60g Brie, 4 szeletre vágva,
4 teáskanál apróra vágott pörkölt pisztácia.

Elkészítés:
Egy sütőformát kibélelek sütőpapírral, vékonyan beolajozom, a sütőt 120 °C-ra melegítem elő. A körtéket megmosom, hosszában kettévágom, hátoldalukról levágok egy-egy szeletet, hogy tálaláskor ne billegjenek. Magházukat kivájom.

A mézet, a mustárt, az olajat, a citromlevet, a sót és a borsot összekeverem. A körtéket - fölhasználva a teljes mennyiséget - átkenem a szósszal, majd gömbölyű oldalukkal fölfelé a sütőformába fektetem, és körülbelül 30 percre a sütőbe teszem. Amikor a körték megpuhultak, kiveszem őket a sütőből, átfordítom, a kivájt magházak helyét megtöltöm sajttal, majd a gyümölcsöt újra a sütőbe teszem és megvárom, hogy a sajt megpuhuljon. Ez 5-7 percet vesz igénybe. A körtéket a sütőből kivéve pisztáciával szórom meg.

Szűzpecsenye, zsályával, szegfűszeggel párolt káposzta
Hozzávalók:
30 g vaj,
1 fej vöröshagyma, fölkockázva,
1 gerezd fokhagyma, összetörve,
1 kis fej vöröskáposzta, csíkokra vágva,
1 alma meghámozva, kimagozva, vékony szeletekre vágva,
80 ml vörösbor,
1 evőkanál vörösborecet,
2 evőkanál friss citromlé,
5 szegfűszeg,
1 evőkanál apróra vágott zsálya.

A szűzpecsenyéhez:
800g szűzpecsenye, szeletelve,
80 ml fehérbor,
410 ml csirkehúsleves,
3 evőkanál főzőtejszín,
1,5 evőkanál dijoni mustár,
4 zsályalevél.

Elkészítés:
Egy nagy lábasban fölhevítem a vajat. Beleszórom a hagymát, a fokhagymát, mindkettőt puhára párolom. A káposztát a hagymákra dobom, majd az almát, a szegfűszeget, a zsályát is a lábasba teszem, rájuk öntöm az ecetet, a bort és a citromlevet. A káposztát megsózom, megborsozom, majd a lábast befedem, és kis lángon 30-40 perc alatt puhára párolom. Végül a fedőt leveszem, és addig sütöm, amíg a nedvesség elpárolog alóla.

Amíg a káposzta párolódik, egy serpenyőben vajat forrósítok, a hússzeleteket megsózom, megborsozom, majd mindkét oldalukat megpirítom a vajon. A bort és a levest a húsra öntöm, a serpenyőt befedem, majd a húst 20 perc alatt, kis lángon puhára főzöm.

Az elkészült szűzpecsenyét kiemelem a serpenyőből, a levet leszűröm, visszaöntöm a serpenyőbe, majd kétharmadára forralom. A mustárt és a tejszínt összekeverem, egy kis húslével fölhígítom, majd hozzáöntöm a maradék pecsenyeléhez, hozzáadom a zsályaleveleket, és a szószt kis lángon addig kevergetem, amíg besűrűsödik. Nem forralom föl. A szószt a hússzeletekre öntöm, a fogást vörös káposztával tálalom.

Normandiai almatorta
Hozzávalók:
1 adag bolti vajastészta,
100 g puhavaj,
100 g kristálycukor,
1 tojás,
100 g darált mandula,
40 g finomliszt,
1 teáskanál őrölt fahéj,
2 evőkanál Calvados vagy brandy,
2 piros alma, kimagozva, vékony szeletekre vágva,
½ citrom leve,
2 evőkanál kristálycukor,
1 evőkanál vanília eszencia,
100 ml tejszín.

Elkészítés:
A sütőt 120°C-ra melegítem elő. Egy 22x22cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, és kivajazom. A vajastésztát belefektetem, széleit behajtom, villával kidíszítem. A tésztát körülbelül 15 perc alatt pirosra sütöm. A sütőből kivéve, tiszta konyharuhával lenyomom a felfújódott részeket.

A vajat a cukorral kikeverem, hozzáadom a tojást és a vaníliát. A mandulát, a lisztet és a fahéjat a krémhez dolgozom. Végül a hozzávalókhoz adom a brandyt. A krémet a tésztára kanalazom, elegyengetem, rárendezem az almaszeleteket, megszórom a két kanál kristálycukorral, visszateszem a sütőbe, és körülbelül 20-25 perc alatt pirosra sütöm. A tortát langyosan tálalom, tejszínt adok hozzá.
sultkorte brie01
sultkorte brie hozzavalok2
sultkorte brie04
sultkorte brie03
sultkorte brie05
sultkorte brie08
sultkorte brie09
sultkorte brie081
sultkorte brie nyito02
sultkorte brie10
sultkorte brie nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy az Instagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.