DSC 3823
Kardamomos csirke (egy éjszaka szükséges a pácoláshoz)

Hozzávalók:
1-1,5 kg csirkerész (szárny, alsócomb például),
25 tok kardamom,
4 fokhagymagerezd, összezúzva,
3 cm-es gyömbérdarab, lereszelve,
300 ml natúr joghurt,
1,5 teáskanál őrölt fekete bors,
1 citrom lereszelt héja,
2 evőkanál vaj,
400 ml kókusztej,
6 zöld chili paprika,
2 evőkanál felaprított korianderlevél,
3 evőkanál citromlé.

A kókusztej hozzávalói:
200 g kókuszreszelék,
1 liter forrásban lévő víz,
konyhai turmixgép,
tiszta konyharuha.


kokusztej
Elkészítés:
1. Készítsük el a kókusztejet. A konyhai turmixgépbe öntsünk 50 g kókuszreszeléket, és adjunk hozzá annyi forró vizet, hogy a keverék könnyen keverhető legyen. Az anyagokat magas fokozaton turmixoljuk, körülbelül egy percen át, majd a pépet kanalazzuk egy lábas fölé helyezett konyharuhába. A konyharuhát fogjuk össze, és szűrjük át rajta a kókusztejet. A műveletet ismételjük meg 50 grammonként a kókuszreszelékkel és kellő mennyiségű vízzel. A kókusztejet tegyük felhasználásig hűtőszekrényben.
2. Készítsük el a pácot. A kardamomtokokból vegyük ki a magokat, és mozsárban zúzzuk össze. Zúzzuk össze a fokhagymát és a gyömbért is, majd keverjünk hozzájuk körülbelül 50 ml joghurtot. Adjuk a krémhez a kardamomot, a borsot és a reszelt citromhéjat.
3. A fűszeres krémben keverjük el a megtisztított csirkerészeket, és hagyjuk állni hűtőszekrényben egy éjszakán át.
4. Másnap hevítsünk vajat egy nagy lábasban, vegyük ki a húst a pácból, és süssük barnára a csirkerészeket. A páckrémet, ha marad a tálban, tegyük félre.
5. Amikor a csirke bőre szép, barna, öntsük a lábasba a páckrémet, a maradék joghurtot és a kókusztejet. Forraljuk fel a hozzávalókat.
6. Ezután dobjuk a lábasba az egész chiliket és a korianderleveleket. Lassú tűzön főzzük az ételt 30-35 percig, vagy amíg a csirke megpuhul. Sózzuk meg, ízlés szerint, és keverjük hozzá a citromlevet. Rizzsel, vagy kovásztalan kenyérrel kínáljuk.
DSC 3929