Gnocchi chorizoval és cukkínivel, mandarintorta

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. november 2.
mandarintorta nyito01
         Elmesélem úgy, ahogyan történt. Az étterem tulajdonosa kiirtotta az éttermet az étteremből, és a belsőt a polgári otthon melegével árasztotta el, és nem készült el teljesen, de megnyitott szombaton. A helyiség lassan megtelt élettel, jelmezekbe öltözött nők és férfiak hajladoztak a szépen berendezett szobában, mely így nemcsak a mennyezetről alácsüngő lámpák fényétől ragyogott, hanem az ide-oda mozgó poharaktól s főleg a négy pár szemüveglencsétől, melyek a puncs körül tolongtak, és érdeklődve figyelték a tálban lebegő jeget. Csöngettek. Az ajtóban egy fiatalember tűnt föl bőrig ázva, ruhájának apró redőiből csurgott a víz, cipője valóban lyukas volt, a sarka pedig félretaposott. Egyik talpáról a másikra állt, mint a kacsa, ballábas cipőjének foszlányai közül előkandikált sötét, csíkos harisnyája. Esős ősznek volt öltözve vagy, ahogy mondta, november elejének, s ez az átkozott kreatúra úgy festett elnyűtt ruhájában, felöltő nélkül, gyűrötten, mint aki vízbefulladt. Az étteremtulajdonos elismerően pillantott a jelmezre, majd az étterem belseje felé intett, a pszichológia tudományok doktora pedig mint egy vízesés haladt át az asztalok között, és barátságosan üdvözölte a vendégeket.
        A szoba sarkába állított asztalt ültük körül, november eleje szemben velem, tőlem jobbra a kalóz, balra a Denevérember. Ilyen szűk helyen elkerülhetetlen, hogy össze ne érjenek a lábak, nem kell sok, hogy a térdek találkozzanak, s úgy maradjanak. A Denevérember nem akart kikezdeni a kalózzal, de azért szóvá tette, hogy az első gyenge térdkoccanás után amaz kissé eltolta székét az asztaltól, s keresztbe vetette a lábát, jelezve, hogy szó sem lehet semmiféle asztal alatti tapogatásról. Egy párt pillantottam meg ekkor, az egyik lámpa fényének záporában álltak, és mintha valamiféle szalontáncba akartak volna kezdeni, de csak a férfi hajolt közelebb, és a szép arany keretben álldogáló nőnek suttogta el, mi minden történt vele aznap, a nő pedig minden mozdulatával a férfi apró ráncait simogatta ki.
       Már hajnalodott,  amikor egy medve és egy nyúl lépett a büféasztalhoz. Bort töltöttek maguknak, a nyúl kitett az asztalra egy nikkelezett órát, úgy tűnt, mintha határidőre akarna mindent megenni, aztán elpanaszolta, hogy nincs étvágya, a hús üli meg a gyomrát, és hogy szed valamiféle probiotikumot, attól meg a háta fáj, nem tudja mi lesz, majd harapdálni kezdte a vajas tésztákat, melyekre finom halmokat emeltem karamellizált hagymából és szardellahúsból, aztán olívabogyóval világítottam ki őket. A medve közben beleevett egy kanállal a gnocchiba, amelyet cukkínivel és chorizoval sütöttem össze, és amikor a falatot lenyelte, elvette az öblös kínáló tálat az asztalról, az ölébe ültette, és befalta mohón az ételt, leette a bundáját a lével, és amikor elfogyott a gnocchi, már érezte, hogy a nyúl szemrehányóan nézi, hogy megint úgy eszik, ahogy egy rendes medve nem eszik, még jó, hogy addigra jóllakott, mert ez a tekintet mindig elvette az étvágyát. A nyúl langyos kávét töltött magának, és udvariasságból elvett néhány gyümölcsöt, de aztán meggondolta magát, és a mandarintorta mellett döntött, kiskanállal gyöngéden fölkopogtatta az égetett cukrot, azután nagyokat merített a kardamomos tésztába tölött mandarinkrémből. 

mandarintorta 11

menukartya 151102
Karamellizált hagyma- és szardella tortácskák
Hozzávalók:
4 evőkanál olívaolaj,
5 nagy fej hagyma, meghámozva, vékony szeletekre vágva,
só, frissen őrölt feketebors,
2 púpozott teáskanál friss kakukkfű,
1 teáskanál kristálycukor,
2-3 evőkanál finomliszt,
1 tekercs vajas tészta,
50 g szardella,
24 szem fekete olívabogyó,
1 tojás, fölverve.

Elkészítés:
Az olajat egy nagy serpenyőben felmelegítem. Beledobom a hagymát, megszórom egy csipet sóval, és körülbelül 40 percig, alacsony lángon, világosbarnára sütöm. Amikor a hagyma megpuhult, megszórom kakukkfűvel, kristálycukorral, megkeverem, és körülbelül 8-10 perc alatt karamellizálom. Leveszem a lángról, megkóstolom, és sóval, borssal fűszerezem, ha szükséges.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, vékonyan kivajazom. Egy nyújtódeszkát belisztezek, kihajtom a vajas tésztát, 8 darab, 10-12 cm átmérőjű kört vágok ki, a köröket elrendezem a tepsiben, majd a tésztát 20 percre hűtőszekrénybe teszem.

A sütőt 200°C-ra melegítem elő. A karamellizált hagymát szétosztom a tésztakörökön úgy, hogy a halmocskák a körökön körülbelül 1 cm széles karimát szabadon hagyjanak. A szardellákat hosszában kettévágom, egy tortára körülbelül 3-4 csíkot helyezek. A szardellák tetejére négy félbevágott olívabogyót teszek. A tésztát tojással kenem le, majd a tortákat körülbelül 12-14 perc alatt készre sütöm.
bar01
Gnocchi chorizoval és cukkínivel
Hozzávalók:
olívaolaj,
120g chorizo, fölszeletelve,
1 gerezd fokhagyma, összetörve,
2 közepes cukkíni, csíkokra gyalulva vagy julienne-re vágva,
500g gnocchi,
1 marék friss bazsalikomlevél,
frissen reszelt parmezán.
Elkészítés:
Egy serpenyőben 1 kanál olívaolajat hevítek, beledobom a chorizoszeleteket. A kolbászt 2-3 percig pirítom, majd hozzáadom a fokhagymát, a cukkínit, és a hozzávalókat újabb 2-3 percig sütöm.

Közben vizet forralok egy lábasban, beledobom a gnocchit és megfőzöm. Lecsöpögtetem, és hozzáöntöm a cukkínis raguhoz. Óvatosan összeforgatom a kolbásszal és a zöldséggel, ha szükséges, megöntözöm egy kis olívaolajjal, megszórom friss bazsalikommal és parmezánt reszelek a tetejére.
bar01
Mandarin crème brulée tortácskák
A tészta hozzávalói:
115 g szobahőmérsékletű vaj,
93 g porcukor,
1 nagy tojás,
188 g liszt,
1 púpozott evőkanál kakaópor,
¾ teáskanál őrölt kardamom,
csipet só.

A krém hozzávalói:
120 g kristálycukor,
3 tojás,
6 tojássárgája,
3 csapott evőkanál finomliszt,
115 g olvasztott, langyos vaj,
160 ml friss mandarinlé,
2 kezeletlen mandarin reszelt héja,
2 evőkanál Grand Marnier.

Elkészítés:

A tésztához kikeverem a cukrot a vajjal. Hozzáadom a tojást, és eldolgozom. A lisztet a kakaóport, a kardamomot és a sót összeszitálom, majd a száraz hozzávalókat a vajas krémbe keverem. Nagyon lágy tésztát kapok, melyet egy fóliába tekerek, és egy órán át pihentetem a hűtőszekrényben.

A sütőt 200°C-ra melegítem elő. Amikor a tészta összeállt, nyolc részre vágom. Kis tortaformákat bélelek ki sütőpapírral, kivajazom őket, majd a tésztákat kis körökké nyújtom, és a tortaformákba helyezem. A tésztákra újabb sütőpapírt teszek, és szárazbabot szórok rájuk nehezéknek. A kis tésztahéjakat 14-15 perc alatt megsütöm, kiveszem, leöntöm róluk a babot, majd újabb 3-4 perc alatt készre sütőm mindegyiket. A tésztahéjakat hagyom kihűlni.

Egy nagy tálban a cukrot, a tojásokat és a tojások sárgáját világossárgára keverem. Belekeverem a vajat, a lisztet, majd a mandarinlevet és a mandarinhéjat. A krémet egy lábasba öntöm, közepes lángon sűrűre főzöm, közben folyamatosan keverem. Amikor elkészült, leveszem a tűzről, hozzákeverem a Grand Marnier-t. A mandarinkrémet kihűtöm.

A krémet végül a kihűtött tésztahéjakba töltöm, megszórom kristálycukorral, és a cukrot kézi fáklyával a krém tetejére karamellizálom. A tortácskákra mandarinszeleteket helyezek.
mandarintorta 01mandarintorta hozzavalokmandarintorta 02
mandarintorta 03
mandarintorta 04
mandarintorta 05
mandarintorta 06
mandarintorta 07
mandarintorta 08
mandarintorta 12
mandarintorta nyito02
mandarintorta 13
mandarintorta nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy az Instagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.