Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2016. február 5.
Elsőnek a kókuszolajat kevertem a krémbe, majd könnyű mozdulatokkal a mentát és a finom porrá őrölt zöldtea leveleket, és aztán ezt a kezemre kentem, fölhúztam egy cérnakesztyűt, a maradékot pedig egy Reichenbach porcelánba söpörtem, és ekkor véletlenül, mondom véletlenül eszembe jutott egy történet.
Egy nő csak be akart nézni a szobába egy percre, látni szerette volna, mivel van elfoglalva az az ember, akire folyvást gondol. De a férfi nem ült a helyén, a nő ennek ellenére belépett az ajtón, kihúzta a féltett Steindl asztal fiókját, meglapogatta a papírokat és nyugtatömböket, aztán ujjai megérezték egy kép csipkeszegélyét. A fényképen az ezredes egyenruhát viselt, nem is látszott többnek harmincnál. A nő lehunyta a szemét, és újrahallotta a jancsiszögekkel kivert bakancsok dübörgését a parton, mint valami földindulás olyan volt a hangjuk, a hattyúk riadtan tárták ki szárnyaikat a zajra, hatalmas őrangyaloknak látszottak így a tavon. Otthon az ezredes, akinek olyan emlékezőtehetsége volt, mint a fényképezőgép, a búcsúestéjen a sikereiről beszélt, dísztelen egyenruhát viselt, mint egy teremőr, vagy szállodaportás, és lépten-nyomon megígérte, hogy letöri az orrát a képviselőknek, és szidta a fél házat, és pirannyáknak meg kecskéknek nevezte őket, nem érdekelte most, hogy kik hallhatják meg, amit beszél. Hanem aztán megfeledkezett mindenkiről egy percre, és látogatóit elhagyva megrohamozta a teleszkópot, amely a kis hálószobában volt beállítva, s rámeredt a szomszédos birtok nagyasszonyára, a szépséges, varázserővel bíró képviselőnére, aki a kabátját porolta, nem lehetett tudni, hogy mi okból. Fél méterre tőle boldogtalanul ott várakozott a képviselő, nehezen lélegzett és méltatta a kapcsolatát a feleségével, s eközben remegett, mint a nyárfalevél. Néhány percig fájdalmas csendben álltak egymással szemben, aztán a képviselő lehajolt és megcsókolta a nő kabátjának ujját, aztán fölnézett, és lehetett látni, hogy az asszony tekintete megbűvöli, mint a tigriskígyóé a fehéregeret. A képviselőnének ébenfekete haja volt. Az ezredes hümmögött, és bosszúsan rázta a fejét, mert azt gondolta, hogy mire annyi idős lesz, mint akkor volt, legalább részint megismeri a világmindenség egyetlen valamirevaló rejtélyét, amit mindenki csak nőnek nevez. Aztán visszabaktatott a társasághoz, oda-odavigyorgott a krumplievő Bábosikra, aki háttal neki próbálta elfogyasztani az ételt. Az ezredes az articsókákat egyenként emelte le a tálcáról, a kis leveleket gyengéden fogta ujjai közé és leharapta a végüket, száz aprót harapott, minden falatot előzőleg gondosan fokhagymás majonézbe mártogatott. A tábornok sóhajtozott, odalépett Bábosikhoz, és kievett a tányérjáról egy töltött-sült krumplit, és teli volt a szája miközben a nőkről gondolkodott, hogy Attilát a hunt előbb megszelídíteni, mint egyiket-másikat, és közben kimagasodott a hangja a boldogságtól, mert a töltelék, amelyet Bábosik elől elhalászott szétomlott a nyelvén, és erre az erős-édes szalonnás ízre egy krumplitól egyáltalán nem számított. És amikor már a férfierkölcs, a magasabb bölcselet éles szemüvegén át nézte a nőket, azok testének szépségét is figyelve szabad szemmel, tehát úgyszólván tökéletlen műszerrel, Harmati fényképész jött oda, és kést meg villát tartott az egyik kezében, a másikkal meg törült egyet a száján, aztán levette az ezredest a gépével, amint az a gyönyörű, ánizzsal párolt gyümölcsökre tejszínes kecskesajtos felhőcskéket rendezget.
A párolt articsóka hozzávalók:
4 articsóka,
4 gerezd fokhagyma, megtörve,
2 szál tárkony,
2 babérlevél,
2-3 szem feketebors,
só,
1liter húsleves vagy víz,
2 kezeletlen citrom, félbevágva,
80ml fehérbor,
2 evőkanál olívaolaj,
Elkészítés:
Az articsókákról leveszem a száraz leveleket, majd egy éles késsel lemetszem a megmaradt levelek fölső, elszáradt vagy fás részeit. A fejeket bedörzsölöm citrommal vagy egy tálba vizet engedek, melybe beleöntöm fél citrom levét, és a zöldségeket ebbe áztatom.
A húslevest egy lábasba öntöm, beleteszem a citromokat, a tárkonyt, a babérleveleket, az olajat, a bort, a fokhagymákat. A pároló levet megsózom, megborsozom, fölforralom, majd belehelyezem az articsókákat és alacsony lángon addig főzöm őket, amíg egy hegyes késsel könnyedén át nem tudom szúrni őket. Az articsókákat kiveszem a vízből és lecsöpögtetem, majd leöntöm tárkonyos vajjal. Házi majonézt adok hozzájuk.
Tárkonyos vaj:
Hozzávalók:
120g vaj,
1 evőkanál frissen vágott tárkony,
½ citrom leve,
só.
A vajat felhevítem, beleszórom a tárkonyt, beleöntöm a citromlevet és ízlés szerint megsózom.
A chilis töltött édesburgonya hozzávalói:
2 nagy édesburgonya,
2 nagy sütnivaló burgonya,
3 szál újhagyma,
100-150g bacon, felkockázva,
só,
bors,
vaj,
tej,
3 chili,
reszelt parmezán, ízlés szerint,
tejföl.
Elkészítés:
A krumplikat megmosom, alaposan ledörzsölöm, majd egy-egy darab alufóliára helyezem. Héjukat megkenem olívaolajjal, megsózom, a krumplikat egyenként fóliába csomagolom, és sütőben, közepes hőfokon 30-40 perc alatt puhára sütöm.
A baconkockákat egy serpenyőben ropogósra sütöm.
A kész burgonyákat nem hagyom kihűlni. A fóliát szétbontom, a burgonyák húsát kikanalazom, külön egy tálba az édesburgonyákét és egy másik tálba a sütnivaló krumplikét. Mindkét burgonyát ugyanúgy ízesítem: a krumplit összetöröm, megsózom, megborsozom, ízlés szerint vajat adok hozzá, összekeverem, majd tejet öntök rá. A földarabolt chilit és a karikára vágott újhagymát a püréhez keverem, ízlés szerint sajtot adok hozzá. Az ízesített pürét visszakanalazom a burgonyahajókba, majd beléjük tűzdelem a bacondarabokat, megszórom mindegyiket parmezánnal, és 10-15 percre visszateszem a sütőbe, hogy átforrósodjanak. Tálaláskor a tányérokra az édes- és a sütnivaló héjában sült burgonyákból is helyezek egy-egy darabot. Tejfölt adok hozzájuk.
A sült gyümölcsök hozzávalói:
4 körte, meghámozva, hosszában szeletelve,
4 ringló, kimagozva, fölszeletelve,
12 szem piros szőlő,
1 gránátalma,
100 ml créme de cassis,
100 g vaj,
2 teáskanál őrölt ánizs,
½ fahéjrúd fejenként,
4 evőkanál méz,
150g krémes kecskesajt,
200ml magas zsírtartalmú tejszín,
30g kristálycukor,
½ kezeletlen citrom reszelt héja,
½ vaníliarúd.
Elkészítés:
A megtisztított, földarabolt körtét és ringlót egy tálba teszem, hozzájuk dobom a gránátalmamagokat és a szőlőszemeket is. A gyümölcsökre öntöm a créme de cassist, a mézet és az ánizst, a hozzávalókat összeforgatom, majd négy ív sütőpapírra, négy egyforma adagot halmozok belőlük. Az adagokra helyezek fél-fél fahéjrudat és a vaj egynegyedét, a sütőpapírokat batyukká fogom össze, és szájukat spárgával vagy alufóliával összekötöm. A gyümölcsöket 200°C-on körülbelül 20 perc alatt készre sütöm.
A tejszínt egy tálba öntöm, belereszelem a citromhéjat, beledobom a cukrot, majd a vaníliarúd magvait. A tejszínt habbá verem, hozzáadom a kecskesajtot és könnyű krémmé keverem.
Az elkészült gyümölcsöket egy pohárba öntöm és tetejükre halmozok két evőkanál sajtkrémet.
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara
Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy az Instagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod