Recept és fotó: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2012. július 19.
DSC 9275
Hozzávalók:

1 adag, előre elkészített pitetészta,
3 tojás,
200 g cukor a krémbe,
100 g cukor a tojáshabba,
300 ml víz,
70 g liszt,
120 ml citromlé,
1 citrom héja,
70 g vaj

Elkészítés:

1. A tésztát vegyük elő a hűtőből, nyújtsuk ki, és peremtől peremig béleljünk ki vele egy tepsit.
2. A tésztára helyezzünk sütőpapírt, arra nehezéknek öntsünk babot vagy rizst, hogy az elősütés során a pitealap ne deformálódhasson el.
3. A tésztát tegyük be a sütőbe, alacsony hőfokon süssük öt-hét percent át. Vegyük ki, és tegyük félre.
4. Vegyünk elő egy lábast, öntsük bele a cukrot, a lisztet, a vizet és a citromlevet. A hozzávalókat dolgozzuk össze, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzünk sűrű krémet a keverékből.
5. Amikor a krém készen van, vegyük le a tűzről. Dobjuk hozzá a vajat, a reszelt ciromhéjat, és dolgozzuk össze a masszával. Végül a krémhez adjuk hozzá a három tojássárgáját, és határozott, gyors mozdulatokkal dolgozzuk a krémhez. 
6. A krémet hagyjuk kihűlni.
7. A kihűlt tésztáról vegyük le a nehezéket és töltsük meg citromkrémmel. 
8. A megmaradt három tojásfehérjéből verjünk habot, s amikor már félkemény, öntsünk hozzá 100 gramm kristálycukrot, és a habot verjük nagyon keményre.
9. A habot halmozzuk a citromkrémre.
10. A pitét alacsony hőfokon süssük addig, amíg a tojásfehérje csúcsai szép barnára sülnek.
11. Vegyük ki a tésztát a sütőből, és mielőtt felvágnánk, hagyjuk egy kicsit kihűlni.

DSC 9274