DSC 1719
Indiaiakkal dolgozom együtt, jókat röhögök Russel Peters viccein, van egy indiai szakácskönyvem, ennyit tudok Indiáról. Kipróbáltam egy fűszeres teát, aminek a receptjét szeretném megosztani.

  Az indiai és a nyugati kultúra különbözőségeiről elöljáróban annyit érdemes elmondanom, hogy az üzleti életben – Amerikában és Európában legalábbis –, ha egy feladat megkapja az ASAP minősítést, akkor mindenki félbehagyja azt amivel éppen foglalkozik, hogy hozzáfoghasson a magas prioritású munka elvégzéséhez. Az ASAP rövidítés az „As soon as possible” szavainak kezdőbetűiből áll össze. A kifejezés szó szerint annyit jelent: „Olyan gyorsan, amennyire lehetséges”. A mi kultúránkban a kifejezés az “ ez a munka mindennél fontosabb” jelentéstartalommal bír, tehát ha a nyugati multinacionális környezetben a főnök azt jegyzi egy feladat mellé, hogy ASAP, akkor annak jellemzően még aznap készen kell lennie.

Ezzel szemben Indiában az ASAP-ot úgy értelmezik, hogy „Olyan gyorsan, amennyire csak lehetséges” vagyis annál, ami szerinted lehetséges, egyáltalán nem gyorsabban. Így az indiaik, ha kapnak egy ASAP prioritású munkát, nem zavartatják magukat. Ha majd lesz idejük, megcsinálják. Az indiaiak általában véve nem nyugtalan népek.

DSC 1715
Nem olyan régen láttam egy showt az NBC-n, aminek a címe Outsourced (Kiszervezett) volt. Később megtaláltam a sorozat filmváltozatát, amiben lett egy kedvenc részem. A főszereplőt egy telefonos osztag irányítására, Amerikából Indiába kényszeríti az anyavállalat, emiatt boldogtalan. Az egyik jelenetben teával kínálják szállásadói, a háziasszony kérdés nélkül meri bele a cukrot Todd - így hívják a karaktert – csészéjébe, a vendég a második kanálnál jelzi, hogy az ital neki már így is édes lesz. A házigazdák ezzel szemben úgy vélik, hogy nyolc kanál cukor hozza ki a tea ízét, úgyhogy a pohárba nyolc kanál cukor kerül, és ezt a meccset az indiai tartózkodás során mindig a szállásadók nyerik. A főszereplő persze megenyhül a kultúra iránt végül, és a film utolsó jelenetében, már otthon Amerikában, saját konyhájában, saját jószántából, ráérősen, nyolc kanál cukrot mer a teájába.

Pár hete próbáltam ki ezt a teát először, itthon nagy sikert aratott. A legközelebbi közösségi rendezvényen, lent az utcán, majd letesztelem a közönségen is. Addig is, íme a recept:
 
Hozzávalók:
2cm-es gyömbérdarab,
5cm-es fahéjdarab,
4 borsszem,
3 szegfűszeg,
3 tok kardamom,
1 evőkanál fekete, indiai tea,
250ml tej,
3 evőkanál cukor.
 
4-6 adag lesz belőle.
 
Elkészítés:
A gyömbért szárazon pirítsuk a grillsütőben, egy percig, minden oldalán. Tegyük a gyömbért és a fűszereket fűszerőrlőbe, vagy mozsárba, és zúzzuk durvára. Tegyük az összes fűszert, a teát és a teje egy edénybe 1 liter vízzel, és forraljuk fel. Hagyjuk állni 3 percig, majd adjuk hozzá a cukrot.
 
Szűrjük le az italt nagyon finom szűrővel, majd szervírozzuk. Az eredeti recept úgy szól, hogy a teát egy korsóba öntjük ideálisan, és odakészítünk egy másik korsót is, hogy a teát abba át tudjuk önteni vastag sugárban. Addig kell az öntögetést ismételni, amíg a tea habzani nem kezd, utána szervírozhatjuk, - azt mondja a recept – forrón. De egy ilyen művelet után már nincs folyadék, ami forrón marad. Én elhagytam a habosítást.
 
Üdvözlök mindenkit
Fischer Tamás
DSC 1744
>>> Pizzakosarak
>>> Meggyes vaníliás tortácskák, citromkrémmel
>>> Rózsaszín pillecukor