Írta: Keresztesi Barbara - Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. május 26.
eperprofesszor nyito3
        Tavaly ilyenkor írt valamelyikünk egy szép cikket a hajnali ébredés vonzerejéről, az eperföldről, és a földön áramló illatokról. Mára a leterheltség okán megváltozott a hangnem, őszintén, ha két hónapja nem alszol, az utolsó ami lázba hoz, a vasárnap hajnali kelés. Megszokásból azonban, vagy nem is tudom pontosan, hogy miért, amikor Szigetszentmiklóson megnyitottak az eperföldek, mi automatikusan kimentünk reggel, és ott törpejárásban leróttuk a kilométereket, melyeket ilyenkor szoktunk. Négy kilogramm gyümölcsöt szedtünk, legyen ennyi elég. A mai figurákat illetően az eredeti rendelkezés az volt, hogy vágjam le az eper csúcsát, halmozzak a vaskosabb bázisra fehér krémet, tegyem vissza a kalapot, és rajzoljak a kilátszó fehérségre két szemet. De amikor három alakkal elkészültem, azok egy kisebb csoport lerobbant útonállóhoz hasonlítottak, ezért megváltoztattam a receptet. Eperprofesszorokat és ismerőseiket készítettem el.


eperprofesszor hozzavalok2
Az eperfigurák hozzávalói:
- 10-15 szem nagyobb eper,
- 3 evőkanál marcarpone,
- 3 evőkanál porcukor,
- 10 dkg fekete csokoládé,
- fél dl tej,
- két habzsák, egy 1 mm-es nyomófejjel és egy bármilyen szélesebb nyomófejjel.
eperprofesszor hozzavalok
eperprofesszor 03
eperprofesszor 02
utonallok
Az eprek talpát kiegyenesítem, majd levágom a hegyüket úgy, hogy körülbelül 1,5 cm magasak legyenek a leszelt csúcsok. A csúcsokat ráteszem az eprek alsó részére, amik a testeket adják majd. A krémsajtot kikeverem a porcukorral és beteszem a hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit megszilárduljon. Közben gőz fölött csokoládét olvasztok, öntök hozzá egy kis tejet. A habzsákokat két keskenyebb szájú egyenes pohárra húzom. Az vastagabb nyomófejben végződő zsákba kanalazom a sajtot, a vékonyabb nyomófejben végződő zsákba kerül a csokoládé. Az eperről leemelem a kalapot, körkörösen rányomom a krémsajtot a testre, majd visszahelyezem a csúcsot. A csokoládéval megrajzolom az eperfigurák arcát. 
eperprofesszor nyito2
eperprofesszor 01
eperprofesszor nyito
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit, Fischer Tamás és Keresztesi Barbara

Háromszáztíz nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Ötvennegyedik nap: Miért tikkel?
Ötvenharmadik nap: Barista sem
Ötvenkettedik nap: Kalapok az asztalon 

>>> következő nap