Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. július 16.
Annál a nőnél ért a vihar, amelyiknek az a sok gyereke van, a nő kiáltott, és a gyerekek az asztalnál termettek, a nagyobbak terelték maguk előtt a kelletlenkedő kisebbeket. Aztán a nő megint kiáltott, és a gyerekek rendesen fogták a kanalat.
A nő férje a fák közötti ösvényen vágta le az utat hazafelé, az orkánban a hegyoldal kiegyenesedett, a fák gallyai egymásután zuhantak a fűbe. A férfi mindennek ellenére szépen, lassan járt, mint egy őrgróf, karcsúbb és magasabb is volt, mint emlékeztem. Kopott, bőrkötésű füzetet tartott a hóna alatt, Pavel Godhard azt mondta erről még akkor, amikor Bécsbe jártunk egyetemre, hogy ez a füzet a kijárat mindenhonnan akárhová. Rose Valter ekkor éppen a szomszéd ágyon feküdt és olvasott, úgy dünnyögte ki a könyve mögül, hogy ez olyan szép, hogy a meghatottságtól mindjárt elcsuklik a hangja és érzi, hogy a Mary Shelly szelleme is elérzékenyült. Godhard az ablak mellett cigarettázott, őt is bevonta a társalgásba, megkérdezte, mi az, amit éppen olvas, de a választ nem tudta megvárni, mert hívást kapcsoltak föl a szobába. Pavel beleszólt a telefonba, egy részeg jelentkezett a vonal másik végén. Godhard szinte érezte is a lehelete szagát: széngáz és ibolyaillat, mondta. Később a telefonáló kijózanodott, és elvette azt a nőt akivel, vagy aki miatt - ezt nem tudom biztosan - aznap leitta magát, és most itt ebédeltünk mindannyian náluk, kint még mindig zuhogott. A menü szépen komponált nyári sor volt, semmi nehéz, nem is volt ebben most hús, csak zöldségek és fűszerek, a szarvasgomba és zsályalevelek fordítottak meglepően az olvadt vajba mártott tészta egyszerűségén. Gyümölcsök hevertek mindenfelé, az étel finom volt a legmesszebbmenőkig és végtelenül üde, zöld és kék és piros és barackszínű, az őszibarackokba töltött vaníliafagylalt a forróságban jéghideg maradt a habcsókok alatt.
Valamikor délután a doktor felém nyújtotta a kezét, táncra kért, az asztalok és a gyerekek között átfurakodtunk a kicsik mellé, akik a parketten ide-oda hajladoztak. A doktor magához szorított, a vállára támaszkodtam, jól táncolt, könnyedén lélegzett, és a táncot talán sose hagyta volna abba, a kezemmel kitapintottam az ingén át a mozdulatait, az akaratát tapogattam, hogy merre szeretne menni, megpróbáltam kitalálni mindent, és többnyire sikerült is, azt hiszem. Este mindenki felállt és az ajtó felé közeledett, majd mielőtt kilépett volna, a doktor kérdezett valamit, semmi különöset, sebtében, ahogy szokása neki, és aztán elrohant. Én álltam az ablakban, figyeltem, ahogyan távolodik, válaszokon törtem a fejem, s csak később vettem észre, hogy letegezett.
Menü:
Szarvasgombás tészta, sült zsályával,
áfonyasaláta,
habcsókban sült fagylalt, őszibarack.
Hozzávalók:
300 g spagetti,
50g nyári szarvasgomba,
50g parmezán,
1 csokor zsálya,
1 csokor petrezselyem,
só, bors,
40 g vaj.
A spagettit kifőzöm, lecsepegtetetem, 1dl főzővizet megtartok. A vajat fölolvasztom egy serpenyőben, beledobom a zsályaleveleket, megsütöm, majd a megsült zsályát kikanalazom. A tésztát beledobom a zsályás vajba, főzővizet töltök hozzá, összekeverem.
A tésztát tányérokba szedem, rászórok néhány zsályachipszet, egy evőkanál összevágott petrezselymet, megszórom parmezánnal, tetejére hajszálvékonyra szelt szarvasgombát terítek.
Az áfonyasaláta hozzávalói:
150g áfonya,
15 szem kis sárgaparadicsom,
7 szem piros koktélparadicsom,
4 teáskanál sűrűtejszín,
csipet só,
1 mokkáskanál egész római kömény,
1 mokkáskanál őrölt kömény,
1 teáskanál balzsamecet,
50 g kecskesajt.
Az áfonyát és a paradicsomokat megmosom, a paradicsomokat félbevágom. A gyümölcsöket egy tálba dobom, és megszórom római köménnyel. A tejszínt a sót, az őrölt köményt és a balzsamecetet összekeverem, majd a salátára öntöm. Tetejére kecskesajtot morzsolok.
A sült fagylalt hozzávalói:
Vaníliafagylalt,
2 tojásfehérje,
5 evőkanál kristálycukor,
csipet só,
6 szem őszibarack.
A sütőt 120 oC-ra előmelegítem, a barackokat megmosom, félbevágom, a magokat kiemelem. A barackok gömbölyű részéből levágok egy-egy vékony szeletet. A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdem fölverni, amikor már majdnem kemény a hab, kanalanként beleteszem a cukrot és a habverést tovább folytatom, amíg a hab fényes, kemény lesz. A gyümölcsöket megtöltöm egy-egy gombóc vaníliafagylalttal, a fagylaltot bevonom a kemény tojáshabbal és a desszertet a sütőben 3 perc alatt készre sütöm. Azonnal tálalom.
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara
Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy az Instagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod