• Bezárta kapuit a nyolcadik Mézeskalácsváros, a következőig már csak háromszázat kell aludni

    Idén ötven napig voltunk nyitva, hatvanezren jöttek el, tíz napon át a Bálna bejáratáig állt a sor a Mézeskalácsvároshoz, szeretném elismerni, hogy a galériához közelebb eső bejáratról van szó. Később csillapodott az érdeklődés irántunk, február első napjaiig már csak a teremben nem lehetett megmozdulni, és az utolsó hétre lett annyi napi látogatónk, ahányan máskor egy kiállításunk megnyitójára jönnek el. A város történelmi fejlődésének földrajzi alapja...

     

  • A Bálnában nyíló, A boldogságnak szekvenciáiról című kiállításról

    A Boldogság szekvenciáiról egy installáció, amelyet a Bálnában, a 306-os Teremgalériában, a Múzeumok Éjszakáján próbáltak ki először. A négy óra alatt nyolcszázan látogattak el a kiállítótérbe, hogy megnézzék a boldogságfogalom-installációt, egy összeválogatott apokrifokból álló sorozatot, mely ismeretlen emberek leveleiből áll. A munka Keresztesi Judit elmondása szerint, Ian Wilson dialógusai, Marina Abramovic jelenlétművészete, a mail art hatásai, illetve az albán Haveit kollektíva intimitásművészete nyomán született. Az alábbiakban egy rövid interjút olvashattok a kiállítás művészével, Keresztesi Judittal, melyet Keresztesi Barbara, a kiállítás producere készített.

  • Nagyvárosi nő megosztaná

    Heti egyszer ételek lesznek itt porcelánban, egyszer pedig valami olyasmi, ami eszembe jutott egyszerűen, és amikor a barátaim ránéztek, azt mondták, hogy hát, úgy érzik magukat tőle, mintha petróleumot ittak volna.

  • Mézeskalácsváros, stílus, művészet, társasági élet
    Úgy érdemes elképzelni, hogy a terepasztal, amelyen mindezek a történetek láthatók, kezdetben üres és ez nyilván a világon lévő minden terepasztalra, sőt akármilyen más asztalra is igaz, de ez itt csak úgy telik meg például, ha sokan hoznak rá épületeket. És ha egy lélek sem hoz semmit, akkor az asztal üres marad. És akkor nem volna mit mesélnem. De az történt idén, hogy mindenféle színben, alakban és méretben érkeztek épületek
  • Kecskesajttal és szilvacsatnival töltött rétestészta, sült csirke, sült zöldségek, tejszínes sütőtökhab

     Azért öntötte le őket forró vízzel, mert mint mondta, finomabban oszlanak el így az illatok. Majd fogta a húst, és a tenyerében lévő fűszerekkel bedörzsölte, és lehajolt, hogy magába szívja a friss, fűszeres hús szagát, és szép volt e percben, mint egy költő, majd halkan átismételte a sorozatot: bors só, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, és miután elsuttogta ezt az imádságot, intett, hogy mehet minden be a sütőbe.

  • Rozmaringos fűszervajban sült szelídgesztenye, csirkés szendvics, friss majonézzel és zöldsalátával, almás rétes

      A legjobb az almás rétese volt, fahéjas cukorral töltött tésztába rendezte az átlátszóra szelt almáit, és azokat is ilyen cukorral hintette be, és dunsztba tette a kerek tortaformát, úgy sütötte nagyon hosszan. A rétescikkelyeket magas, karcsú üvegkínálókra rendezte, mintha valamiféle tündöklő almás baklavák volnának. – mondta a grófnő a rádióműsorban.

  • Zöldségek á la grecque tojással és fűszeres szósszal, tárkonyos csirke, mini pavlovák, gránátalmával

     A szemközti ház földszintjén hétköznapi salátát és csirkét ettek, a zöldségeket éppen hogy átmelegítették, koriandermagvakat szórtak a posírozó lébe és fehérbort öntöttek hozzá, ebben szelídítették meg a karfiolt és a többi zöldséget, hogy ne legyenek olyan katonásan, érdesen nyersek, és a salátát egy olyan szósszal öntötték le, amely mustár és kapribogyó igen egyszerű keveréke. A csirkét tárkonnyal sütötték össze, végül buborékokat, mini pavlovákat adtak fel, kókusszal és vaníliával ízesítetteket, és tetejükre gránátalmát halmoztak, hogy a friss, kissé savanyú íz megtörje a cukorhabot.

  • Gnocchi chorizoval és cukkínivel, mandarintorta

    Az előételen karamellizált, kakukkfűvel megszórt hagyma, a főételben chorizo a fűszerezés, friss cukkínivel és bazsalikommal, a mandarintorta kakaós tésztájában pedig kardamom, így olyan íze van, mint a karácsonynak.

  • Kagyló fokhagymás fehérboros szószban, mini diós rétes

    A kagylóthéjakat fokhagymás, fehérboros szószban nyitották meg, hozzájuk friss kenyeret adtak. Előételnek olvasztott camembert és zellerszálakat szolgáltak föl, végül puha, vékonyra sodort, rummal és fahéjjal fűszerezett dióval megtöltött apró réteseket kínáltak a feketekávé mellé.

Krémsajtba tekert spárga, sós-vajkaramellás keksz

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. május 3.
zoldsparga soskaramell nyito01
         - De kérlek. - fordult a férfi a nőhöz, aki félig látszott csak ki a polc mögül. A nő ajkán bátortalan mosoly jelen meg, odakint kijózanító szél fújt, a férfi, a nő gyerekkori barátja fölállt, kipillantott az ablakon és azt mondta, hogy a nő félreértette, hogy nem udvariatlanságból mondja, de a nő szerinte összevissza kever mindent. Aztán beszélni kezdett, szavalt hosszan, a nő pedig figyelte, és örült, hogy tudja hallgatni ezt a férfit, és mindjárt fordítani is, látta, hogy csak azért beszél így, mert lassan, fokozatosan meg akar nyugodni, le akar csillapodni, és hogy mesélni fog tovább és tovább, mert azzal, amit mond, mindennel, amit mond, azt a másik nőt szeretheti... Sokkal később a nő fázni kezdett és fáradt is volt már, és nem udvariatlanságból, csak, mert egész délután a blogjával kellett volna foglalkoznia azt mondta, hogy most elmegy spárgáért, mert spárgaszezon van. A nő aztán megint összevissza kevert mindent, s végül vajastésztában sütött ki spárgát, és adott föl mellé egy kívül ropogós, belül puha sós-vajkaramellás kekszet. 

zoldsparga soskaramell hozzavalok
A spárga hozzávalói:
10 szál spárga, meghámozva,
1 csomag leveles tészta,
250 g krémsajt,
1 tojás felverve,
parmezán sajt,
só.

Elkészítés:
Egy tepsit kibélelek sütőpapírra, a papír vajjal megkenem. A sütőt előmelegítem, a tésztát kihajtom, megkenem krémsajttal, majd 10 egyenlő csíkra vágom. A meghámozott spárgákat átkenem tojással, parmezánba forgatom, majd a krémsajtos tésztacsíkokat spirál alakban rájuk tekerem. A tésztával bevont spárgát a tepsibe fektetem, bekenem tojással, megszórom parmezánnal és enyhén megsózom. A rudakat körülbelül 20 perc alatt, közepes lángon pirosra sütöm.

A keksz hozzávalói:
350 g liszt,
½ teáskanál só,
1 teáskanál szódabikarbóna,
2 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál őrölt fahéj,

200 g barnacukor,
100 g kristálycukor,
220 g vaj,
1 tojás,
1 tojássárgája,
1 teáskanál vaníliaeszencia,
1 evőkanál joghurt,

1 csomag tejkaramella,
1 evőkanál nagyszemcsés tengeri só,
5 evőkanál kristálycukor,
1 kávéskanál fahéj.

Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítem. Két tepsit kibélelek sütőpapírral. Az első öt hozzávalót összeszitálom, a tálat félreteszem. A vajat egy másik tálba darabolom, megpuhítom, a cukrot hozzáadom, kikeverem, majd beledobom a tojásokat, a vaníliát és a joghurtot, és habverővel könnyű krémmé verem.

A száraz lisztkeveréket a krémhez adom, keksztésztát keverek, ezt legalább 30 percre hűtőszekrénybe teszem.

Kicsomagolom a tejkaramellákat, a kis rudakat harmadolom. Az egy kanál tengeri sót előkészítem, és egy kisebb tálban összekeverem a cukrot és a fahéjat.

Előveszem a tésztát a hűtőszekrényből, körülbelül háromnegyed evőkanálnyi darabokat tépek ki belőle, melyeket golyóvá formálok. A golyókat szétlapítom, mindegyik közepére elhelyezek egy-egy darab karamellt, megszórom tengeri sóval, majd a tésztába csomagolom. Az immár karamellel töltött golyókat megforgatom fahéjas cukorban, és egymástól nagy távolságban elhelyezem őket a tepsikben. A kekszeket 7-10 perc alatt készre sütöm. Amikor kiveszem a sütőből még meghintem őket sóval. Kihűtöm, és zárt konténerben tárolom.


zoldsparga soskaramell 02
zoldsparga soskaramell 03
zoldsparga soskaramell 04
zoldsparga soskaramell 05
zoldsparga soskaramell 06
zoldsparga soskaramell 08
zoldsparga soskaramell 09
zoldsparga soskaramell nyito03
zoldsparga soskaramell nyito02
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy az Instagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod
Mese van - kortárs társasági művészet a Bálnában