Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat

csokis sütőtök sütiHozzávalók a piskótához:

30dkg cukor,

2,5 dl sült tök püré,

½ pohár napraforgó olaj,

0,5 dl + 1 evőkanál víz,

2 tojás,

26dkg liszt,

1 evőkanál fahéj,

1 evőkanál szerecsendió,

1 teáskanál őrölt gyömbér,

2 evőkanál vanília esszencia (1 vaníliás cukor)

1 evőkanál szódabikarbóna,

1 csapott teáskanál só,

1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé,

2 marék durvára vágott dió.

 

Hozzávalók a csokoládémázhoz:

10dkg vaj,

2 púpozott evőkanál kakaópor,

20dkg porcukor,

2 evőkanál mandula esszencia (elhagyható, de kár lenne érte),

2 evőkanál tej.

 

Elkészítés:

Egy nagy tálban, kézi vagy gépi habverővel keverjük össze a cukrot, olajat, a tököt, a vizet, a vaníliát és a tojásokat. Az összetevőket verjük addig, amíg sima és habos elegyet nem kapunk. Keverjük hozzá a fűszereket és a szódabikarbónát, majd az apró kockákra vágott étcsokoládét és a diót. Végül a lisztet adjuk a masszához.

 

Melegítsük elő a sütőt. Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit (körülbelül 30cmx22cm), béleljük ki sütőpapírral, vajazzuk ki, majd töltsük meg a masszával. Süssük tűpróbáig, körülbelül 45 percig, 120 °C fokon. Ha kész, hagyjuk kihűlni.


csokis sütőtök piskóta

Dobjuk a vajat egy serpenyőbe, melegítsük habzásig, adjuk hozzá a kakaóport, a cukrot, a mandula esszenciát, keverjük simára és végül adjuk hozzá a tejet is. A bevonatot kenjük a süteményre.