Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat

Sütőtök levesHozzávalók:
1 vöröshagyma, felkockázva,
2-3 gerezd fokhagyma, összetörve,
1,5 liter, füstölt húsból készült lé,
őrölt fehérbors,
só,
babérlevél,
negyed sütőtök meghámozva, felkockázva,
egy közepes lábas,
2-2,5 dl tejszín,
1 evőkanál keményítő vagy liszt,
füstölt sajt,
zsemle vagy szikkadt kenyér,
1-2 kanál olíva olaj.


Elkészítés:
A vöröshagymát, a fokhagymát, a felkockázott tököt ízlés szerint, sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezve annyi füstölt lében tesszük fel főni, hogy a lé ellepje az alapanyagokat. Amikor a tök megpuhult, kivesszük a babérlevelet, a többi hozzávalót botmixerrel összetörjük. A tejszínt csomómentesen elkeverjük a keményítővel vagy a liszttel, és lassú tűz fölött besűrítjük a krémlevest.

Sütőtök krémlevesTeflonserpenyőben olajat hevítünk, felkockázzuk a kenyeret, és megpirítjuk. A kockákat tálaláskor tesszük a tányérokba, a levest füstölt sajttal szórjuk meg.