Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat

Tök spagettiHozzávalók:
20dkg füstölt szalonna,
3 gerezd fokhagyma, szétzúzva,
1 fej kockára vágott vöröshagyma,
2,5dkg vaj,
40dkg felkockázott, meghámozott friss sütőtök,
2,5dl erős zöldségleves,
1 nagy csokor petrezselyem felaprítva,
2dl tejszín,
¼ teáskanál szerecsendió,
Csipet só (ha a füstölt szalonna nem tette volna elég sóssá a szószt),
őrölt fekete bors, ízlés szerint,
40dkg spagetti.


Elkészítés:

Olvasszuk fel a vajat, dobjuk rá a felkockázott szalonnát, majd egy-két perc múlva, a felaprított vörös és fokhagymát. Amikor a hagymák megpirultak, dobjuk a serpenyőbe a sütőtököt, és öntsük hozzá a zöldséglevest is. A tök alacsony lángon, körülbelül 15 perc alatt puhul meg, ekkor egy fakanállal nyomkodjuk szét a tökkockákat. Adjuk hozzá a petrezselymet, a fűszereket, majd a tejszínt is. Egy perc alatt főzzük össze a hozzávalókat. 
 
Forraljunk vizet, sózzuk, és ha gondoljuk, tegyünk a vízbe egy kis olajat, majd főzzük ki benne a spagettit. Amikor készen van a tészta, szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, és forró olajra dobva, újra forrósítsuk fel.
 

tök spagetti


Tálaláskor halmozzunk a tányérra egy adag forró tésztát, és öntsünk rá a szószból.