Hozzávalók:

3 csomag ízesítés nélküli zselatinpor,
30 dkg kristálycukor,
20 dkg méz,
fél mokkáskanál só,
1 evőkanál vanília eszencia,
porcukor.




Szükséges eszközök:

elektromos habverő
egy közepes méretű lábas
sütőpapír,
közepes méretű tepsi (körülbelül 30cmx22cm)
napraforgó olaj a kenéshez,
porcukor szóró vagy teaszűrő,
és egy légmentesen záró műanyag doboz.
 
Elkészítés:

 
Készítsük elő a tepsit, a belsejét permetezzük meg növényi olajjal, majd béleljük ki sütőpapírral s ezt szórjuk meg alaposan porcukorral.
 
Keverjük össze a zselatint egy fél pohár vízzel és tegyük félre.
 

Vegyük elő a lábast, öntsük bele a cukrot, a mézet, a sót és egy fél bögre vizet, keverjük össze a hozzávalókat és közepes lángon forraljuk a szirupot körülbelül öt percig, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
 

A zselatin masszát adjuk a sziruphoz, alaposan keverjük össze a két részt, majd elektromos habverővel verjünk belőlük habot. Aki még soha nem készített pillecukrot, annak el kell hinnie, hogy a szirupból, habverő által egy kemény, habos, fehér massza lesz, ha 10-15 percen át, nagy sebességgel verjük.
 

Amikor a hab már kemény, adjuk hozzá a vanília eszenciát, verjük még néhány pillanatig, majd simítsuk a masszát az előkészített tepsibe,


a tetejét alaposan szórjuk meg porcukorral, s így várjuk meg, amíg megdermed. Legalább 3 órát hagyjuk szilárdulni a pillecukrot. Ha megtapogatjuk a tetejét és úgy érezzük, hogy száraz, készen van.
 

Vegyünk elő egy vágódeszkát, szórjuk be vastagon porcukorral, a sütőpapírral együtt vegyük ki a pillecukrot a tepsiből és borítsuk fejjel lefelé a vágódeszkára. Távolítsuk el a sütőpapírt és vágjuk tetszés szerinti kockákra az édességet.


A kockákat egyenként hengergessük porcukorba, és ha nem használjuk fel rögtön,tároljuk őket légmentesen záródó uzsonnás dobozban.

Kapcsolódó tartalmak:

>>> Rumosdiós, mazsolás szaloncukor
>>> Karácsonyi mogyorós karamellás szeletek
>>> Csokis szaloncukor