Százkilencvenötödik nap: Az első őszi puncs

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 13.
puncs osz nyito01
         Ez itt, az első őszi puncs. Illetve az első őszi puncs, amelyben benne volt a kezem. Vagy valakinek a keze. Egy kéz benne volt, ezt biztos. Amikor poharakba mertük a puncsot, letörtek az ujjak, ezért a jégcsapok a pohárban valójában egy gyűrűsujj, és egy hüvelykujj. Ilyen remek vicceink vannak nekünk. 

Bővebben: Százkilencvenötödik nap: Az első őszi puncs

Százkilencvennegyedik nap: Sütőtökös habcsókpite

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 12.
sutotok pavlova nyito02
         Ez a poszt a tegnapi folytatása, a sütőtök édes változatát mutatja be. A neve egy rajzfilmfiguráéra emlékeztet. Szeretném, ha tudnánk, honnan indultunk: nem ettem sütőtököt. Kényszer alatt sem. Ez az után történt, hogy egy kanál tökpürét a falra köptem, de akkoriban kopasz voltam és fogatlan, rosszul szabott kezeslábasban, egy ilyen külsejű egyéntől nem lehet rendesebb viselkedésre számítani. A kapcsolatot óvatosan vettem fel újra a sütőtökkel, amelynek húsa a főtt répáéra hasonlít, a színe is olyan, és tudjuk pontosan, hogy ez mit jelent. Először egy tökkenyeret próbáltam ki, de ez valójában nem ér, mert benne a tök nem látható és nem is érezhető, a fesztiválokon is mindenki csak mézes süteményként emlegette. Ez a mostani édesség felnőtteknek való. A River Cottage-os Hugh Fearnley-Whittingstalltól származik, aki művész, ellentétben Gordon Ramsayvel, aki pedig iparos, s kinek receptjei kiszámíthatóan kifogástalanok, de Hugh F-W ételei képzőművészeti alkotások, érzékszervekre gyakorolt hatásuk kis híján elviselhetetlen. Ebben a receptben a habcsókok az enyhén linzeres, édes pitetésztába töltött almás-vajas sütőtökkrém felszínén billegnek. Nem is tudom, ez a kifinomultan komponált desszert, földi értelemben, egyszerűen csak nem normális dolog. 

Bővebben: Százkilencvennegyedik nap: Sütőtökös habcsókpite

Százkilencvenharmadik nap: Chilivel, rozmaringgal és fokhagymával sült sütőtök

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 11.
csilis sutotok nyito01
         A BBC-n nem olyan régen három, nagyon jó francia séf szomorkodott. Egy csőbe jöttek be, mint kiderült. Egy nő hívta meg őket, aki korábban náluk ebédelt, és ezt filmre is vették, ők pedig kifőzték a lelküket ennek a nőnek, és a nő imádott is mindent, amit ezek hárman elébe tettek. A nő mentségére legyen mondva, nem tudta, hogy mit tesz azzal, ha beülteti három francia barátját a stúdióba, és angolul szegezi nekik azt a kérdést, hogy a francia konyha vajon csak egy túlmarketingelt baromság vagy tényleg van benne valami különleges? A fiúk nem beszéltek jól angolul, good, good, hajtogatták, nice, tették hozzá, de láthatóan feldúlta őket ez a támadás, szívesen felelték volna a nőnek, hogy a francia konyha attól francia konyha, hogy okos, körültekintő, nyitott, felvilágosult, nagyvonalú és a fakéregből is szószt főz, ha fantáziát lát benne. Részben a flow mozgatja, részben a homeosztázis; felfogta az evést, mint szükségletet. Érti az ízspecifikus telítődést, ahogyan az étel elővételezett kellemességére hagyatkozó érzéki, legyőzhetetlen emberi vágyat is, jó ütemben, jó adagokban, finom, színes ételeket ad fel, és ebben megoldás rejlik megannyi civilizációs problémára, és különben is, milyen otromba egy kérdés volt ez, mi a fene bajod van neked Maureen? Szeretném a nő mentségére elmondani, hogy a nő nem akart rosszat, ő ezt a feleletet várta, kifejezetten örült volna ennek a riposztnak, de, hogy a szakácsok angolórákon a kolotyón cigiztek, azt számításon kívül hagyta. A séfek azt a feladatot kapták korábban a nőtől egyébként, hogy hozzanak magukkal egy-egy alapanyagot, amelyet a konyhában nélkülözhetetlennek gondolnak. Az egyik kaprot mutatott, a másik fügét, a harmadik sütőtököt. A fügés és a sütőtökös egybehangzóan állították, hogy a két anyagot azért szeretik, mert ezekből sósan és édesen egyaránt, minden képzeletet felülmúlóan tökéletes étel készíthető.
         A sütőtökös receptek közül Barbi a chilis fokhagymás rozmaringost választotta. Ez a fogás három érzékszervet tesz boldoggá közvetlenül: a narancsszínű hússal sült fűszerek ízének összhangja, illata és szépsége is lenyűgöző.

Bővebben: Százkilencvenharmadik nap: Chilivel, rozmaringgal és fokhagymával sült sütőtök

Százkilencvenkettedik nap: Süteményes dobozok

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 10.
doboz almakeksz nyito02
         A húgom tegnap két süteményes csomagot készített, mindkettőt én kézbesítettem. Az elsőt letettem az asztalra, egy igazán nagyszerű férfi azt mondta rá, hogy nagyon szép, én kénytelen voltam azt felelni erre, hogy a csomag jó tulajdonságaihoz személyesen nem vagyok köthető, sajnos. A másik csomag egy másik helyszínre került nem sokkal ez után, s az első falatokat követően ott meglepetten jegyezte meg az illető, hogy ez a keksz egyáltalán nem olyan fujtós, mint elsőre érezte, hanem almásságának unalmát cáfolva nagyon is érdekes, teával határozottan finom. Mivel ezen a blogon most elérkeztünk oda, hogy a kezdeti teljesítménykényszert ‒ az isten szerelmére – egy jóval elnézőbb rendszer váltotta fel, s így, ilyen leterheltség mellett azt is értékelendő cselekedetnek tekintjük, ha rendesen galacsinba gyűrünk egy papírt, ma a tegnapi sütemények lecsomagolásának, majd kiszállításának nem nagyepikai igényű kibontását láthatjuk itt. A dobozt Barbi szerkesztette, ő is találta ki, ő állította össze, nagyon szép lett, szerintem is.

Bővebben: Százkilencvenkettedik nap: Süteményes dobozok

Százkilencvenegyedik nap: Almás keksz

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 9.
almaspite keksz nyito01
         A pszichológia modulon belül volt egy relaxációs terápiák gyakorlat, amelynek egyik tárgya az autogén tréning. A tanulás  része, s egyben fő szabálya, hogy a hallgatók behunyt szemmel fekszenek a padlón, a doktor pedig alfába instruálja őket. Egy autogén tréning órának háromféle résztvevője lehet normálisan, az alfán túli, az alfán inneni és az alfában lévő. Az alfán túliak horkolnak, az a bajuk. Régi rémálma teljesül ilyenkor az embernek, hat pasas húzza a lóbőrt mellette, lágyabban és erőteljesebben, D-moll, A-dúr süpsüpsüp, hrrrr-hööööö negyven percen át. Az egyetemen soha nem voltam alfa közelében, külső igyekezettel pedig csak egyszer; valami varázsló varázsolt bele engem, a hadonászó karjától fáradtam el, mintegy megadtam magam neki, ekkor indultak el a színes rajzfilmvirágok a szemem előtt. Külön személyiségekkel felruházva nevettek és táncoltak, mint egy bármilyen történet Disney feldolgozásában, egy merő virágfelvonulás lett az élet. Legalább tudjuk, hogy legbelül, a fejemben, ilyen szörnyen sötét gondolatok lappanganak. Sajnos a kontroll, mely alatt az univerzumot tartom, ritkán enged lazítani. Az alternatív terápiák közé tartozik a fehérborok biztos vonalvezetésű használata, illetve a jóga a konyhában. Ha kekszet sütök és közben megnézem Az ötödik elemet, az megnyugtat engem. Kölcsönadtam ezt a módszert, tegnap Barbi sütött kekszet és nézte meg Az ötödik elemet. Egy szellemes és szép, nem linzeralapú almás teasüteményt próbált ki, amely az enyhén fűszeres, kissé sós pitetésztájúak közül való. 

Bővebben: Százkilencvenegyedik nap: Almás keksz

Százkilencvenedik nap: A kukucskáló

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 8.
kukucskalo keret nyito01
         Ma, este jött a postás. Mi a szösz. A szembe szomszédhoz csöngetett be, kinéztem a kukucskálón és hosszú másodpercekig figyeltem. Oh, kérlek - jegyezte meg Barbi - korai volna még ezt a folyosóneszre leskelődést elkezdened. 
         A Jóbarátokban eredetileg egy tükör lógott az ajtón, de a stáb egyik tagja eltörte. A tükör keretét végül az ajtón hagyták, mert szépen emelte ki a kukucskáló lyukat. 

Bővebben: Százkilencvenedik nap: A kukucskáló

Száznyolcvankilencedik nap: Karamell popcorn

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 7.
popcorn nyito01
          Vasárnap mozi est volt, az új Louis CK showt néztük meg, később pedig, hogy múlt és jelen egyensúlyba kerüljön, a 1967-es Producereket. Vetítettek amellé egy riportfilmet is, amelyen Carl Reiner és Mel Brooks beszélgettek. Reiner azt kérdezte Brookstól, hogy biztos volt-e a Hitler jelenetben. Brooks azt felelte, hogy egyáltalán nem, de amikor írta, ő úgy röhögött, hogy nem kapott levegőt, és mivel neki elég jó humora van, ezért benne hagyta a szövegben, hátha lesz más is, aki viccesnek találja. Így kapott Oscart érte és később tizenkét Tonyt.  A filmekhez karamell popcorn járt, nagyon elégedett volt mindenki. 

Bővebben: Száznyolcvankilencedik nap: Karamell popcorn

Száznyolcvannyolcadik nap: Gorgonzolás sült körte

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 6.
sultkorte nyito02
         A sós, vajas tésztában megsütött gorgonzolás körte zöldsalátával egy igazán felvilágosult, tökéletes előétel. Gyakorlatlan kóstolótól rendes hozzáállást igényel, mert az agy eleinte torzít az élményen a maradi, édes körtéhez szokott érdeklődésével. De ha először apró, a rétegeket jól összefoglaló falatok kerülnek a szájba, a koncept megértését követően kárpótol az agy korábbi, előítéletes viselkedéséért.

Bővebben: Száznyolcvannyolcadik nap: Gorgonzolás sült körte

Száznyolcvanhetedik nap: Őszi asztaldísz

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 5.
oszi bosegszaru asztal nyito01
         Álltunk a Nagykörúton a dugóban, a férjem kérdezgette, hogy mik a tervek, milyen virágrendezési vagy porcelánozási gondolatok foglalkoztatnak, társasági beszélgetést igyekezett kezdeményezni. Ősziek, mondtam. Pocsék társaság vagyok olykor. Mondta, hogy lenyűgöző terv, szedjek gesztenyét, biztosan beleillik majd. Nem szedek, feleltem, nem elég szokatlan, nem széles látókörű, én nem használok mikulást decemberben, az provinciális. Mondta, hogy de lehetne egy olyan nyakba akaszthatós kis gesztenyegyűjtő zacskót is készíteni valamikor, mondtam, hogy szeretném, ha nem emlegetnénk ezt a gesztenyét többé, nem kell, nem érdekel, nem ihlet meg. Az én munkám egyébként sem elhatározás kérdése, én nem akkor dolgozom, ha leesik a gesztenye vagy a hó, engem nem lehet mindenféle gravitációs-ügyekkel szekírozni, és elvárnám, ha nem is tudom: nemcsak regisztrálná az én, igen így, munkakiszolgáltatottságomat, hanem, hacsak a maga módján is, értékelné….
- Jól van csillagom.
         Később egy doboz gesztenyére lett égető szükségem, egészen egyszerűen elodázhatatlanul. Szívem, mondtam, hol vannak a gesztenyék? Felelte, hogy ne szóljak hozzá ebben a tárgyban, helyesebben ne feszítsem ezt a húrt a kelleténél kintebb/tovább vagy hogy is van ez a kifejezés. Mindenesetre nem akarja, hogy ehhez az érzékeny ponthoz az ő múltjában még egyszer hozzányúljak. De, mondtam, nekem elég nagy szükségem volna azokra a gesztenyékre, amelyeket múltkor megbeszéltünk, hogy nem tűrnek halasztást, úgy is fogalmazhatok. A dolgozószobában ült és dolgozott, azután indulnia is kellett, és kifelé menet mondta nekem, hogy szedett gesztenyét, ahogy megbeszéltük, odarakta mindet a Népligetbe. De, hogy ne vigyék el, elrejtette a fűben, trükközött is, tehát egy elég nagy területen szórta széjjel a mieinket. Lehet, hogy a Városligeti fasornál is szedett párat, azokat leghelyesebb volna ott keresnem. A kis szedőzacskó is készen van, ilyen tűvel-cérnával összeszerelhetősre merte alkotni, rám már csak az alkatrészek helyes sorrendű egymásra szervezése hárul, reméli, ez így rendben van. 
         Ez a piros, méregzöld, barna és ezüst alapú asztali dísz végül gesztenyét, nem tartalmaz. De a közelében olyan, mintha erdei környezetben, szabadlevegőn ebédelne az ember egy szép, őszi vasárnapon. 

Bővebben: Száznyolcvanhetedik nap: Őszi asztaldísz

Száznyolcvanhatodik nap: Ezüst almák

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 4.
ezust nyito01
         Az egyik töklámpafesztiválon azzal kábítottam a meghívottakat, hogy a helyszínen bőségszarukból kiáramló gyümölcsök és őszi termések lesznek. Írtam lendületesen a hirdetést, mint a marketinges Kis a pokolban, nem megilletődve attól, hogy igazságtartalmat, azt nem tudok garantálni az ígérethez.  Ez után mentem el a boltba, hogy levegyek a polcról egy bőségszarut, de vagy ez a bolt volt speciálisan kicsi, s mint olyan, kisméretű bőségszaruknak fenntartva, vagy itt, nálunk ez a bőség egy ilyen relatív fogalom, mert azokból a szarukból nem sok minden ömölhetett volna ki nagyvonalúan, egy répa, legfeljebb, ha jól számolom. De jobb is volt így talán, mert amelyikből meg ki tudnának áramlani ezek a mindenféle gyümölcsök bőségesen, az az asztalnál eltakarta volna egymástól a vendégeket.
Kitaláltam ennek az őszi termésdísznek egy vacsoraasztalon működő változatát, ezt nézhetjük meg holnap. Ma néhány karácsonyfadísz munkaerejét allokálta Barbi, így készítette el a dekorhoz szükséges ezüst almákat. 

Bővebben: Száznyolcvanhatodik nap: Ezüst almák

Száznyolcvanötödik nap: Gyertyák levélben

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 3.
szusigyertya nyito01
         Volt itt hat narancsszín gyertya, ezekből összeraktam egy narancsszín asztali díszt korábban, egy narancsdrámát helyesebben, minden csupa narancs volt benne, sprickolt a narancs szanaszét. Ha ránézett, olyan érzése lett az embernek, mint mikor a John Malkovich menetben Malkovich ugrik be Malkovichba, és ettől mindenki úgy kezd kinézni, mint Malkovich. A gyertyák helye a szertárban volt a bukást követően, de ma kaptak egy újabb esélyt. Hétvégére egy szép, őszi asztali dekort állítottam fel, és megkértem Barbit, hogy faragjon embert ezekből a gyertyákból, de ha lehet, a narancsból ne láthassak sokat. És ő ki is hozta belőlük a legjobbat (egy helyes gyertya szusit).

Bővebben: Száznyolcvanötödik nap: Gyertyák levélben

Száznyolcvannegyedik nap: Bohóc orr

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 2.
bohoc orr nyito01
         Ma egy habosnak nem nevezhető munkával készültem el az érzékenyítésről, le is adtam. Azután órákon át ültem egy bohóc orrban, és bámultam ki az ablakon.  Amiről nem tudunk beszélni, arról hallgatni kell, mondja Wittgenstein. Amiről nem tudunk beszélni, arról egy stand up comedian simán tud, szerintem. 

Bővebben: Száznyolcvannegyedik nap: Bohóc orr

Száznyolcvanharmadik nap: Fehér csoki és szilva

Recept: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 1.
csokihab nyito02
         Tegnap lementem az erdőbe. Vajon sokan elmondhatják, hogy a liftből egy erdőbe lépnek ki? Vagy be?  Találkoztam az úton egy lánnyal, akivel futó az ismeretségünk, de beszélgetni megállunk, megbízható káderek vagyunk, egyikünkből sem lehetne kiverni a másik nevét, mert arról tényleg fogalmunk sincs. Ő mondta, hogy úgy hallotta, a szilva remekül megy a fehér csokoládéval. Később elmeséltem ezt a találkozást Barbinak csak úgy, tízből legfeljebb egy négyes pletykának szánva, de ő komolyan vette, megnézte az interneten és csakugyan, a karamellizált szilvát és fehér csokoládét együtt a francia receptek is felemlegetik. A szilvás fehércsokoládé-hab egy könnyű édesség, olyasmi, mint a joghurt lekvárral. Az a különbség mindössze, hogy miután ezt megeszi az ember, nem szeretne akkor most már egy rendes desszertet is végre. 

Bővebben: Száznyolcvanharmadik nap: Fehér csoki és szilva