Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. december 6.
citrom habcsok nyito03
         Nagy része elkészült ennek a pohárkrémnek csütörtökön, de a habot elrontottam (vagy elvesztettem), és nem maradt elég fény a fotózáshoz sem, így tegnap a desszert ígérete volt desszertre, ma pedig, maga a desszert. Persze, ha normálisan él az ember és nem fényképez le mindent, mielőtt beleharap, akkor ez egy könnyű, harminc percen belül felépülő édesség. Nem hiszem, hogy ez a legjobb dolog, ami egy citrommal történhet; a látvány megkapó, a krém kifogástalan, de a rétegek összhangja nem tökéletes. Ám a top húsz citromos süteményben így is benne van, és egy macaront azért simán megver.


citrom habcsok hozzavalok
Hozzávalók:
500 ml édes kekszmorzsa,
6 evőkanál olvasztott vaj.

A citromkrémhez:
3 tojássárgája,
337 g kristálycukor,
3 evőkanál finomliszt,
3 evőkanál keményítő,
355 ml víz,
2 evőkanál puhavaj,
1-2 teáskanál reszelt citromhéj,
80 ml citromlé.

A habcsókhoz
3 tojásfehérje,
½ teáskanál vanília esszencia,
1 evőkanál citromlé,
6 evőkanál porcukor.

Szükséges még 6 db, körülbelül 120 ml-es pohár,
és egy konyhai cukorégető.
citrom habcsok 02
citrom habcsok 03citrom habcsok 01
         Egy kisebb tálban összekeverem a morzsát és a vajat, majd az adag egyik felét egyenletesen elosztom a poharak alján. A tésztát lenyomkodom.
         A citromkrémhez egy normálméretű szószos lábasba szórom a cukrot, a lisztet, a keményítőt és egy csipet sót. Végül a vizet is a lábasba öntöm, majd az összetevőket simára keverem. A masszát közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítem, ekkor a hőfokot alacsonyra véve, további két percen át főzöm, és leveszem a tűzről. A villával kissé felvert tojások sárgáját a meleg krémalappal temperálom (a tojásokhoz kis adagokban töltök a masszából egy bögrényit), majd a temperált tojást a szószos lábasba visszatöltve, a krémet két perc alatt, kis lángon készre főzöm. Ismét leveszem a tűzről, hozzáadom a vajat, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. A meleg krém felét egyenlően elosztom a poharakban, majd a maradék morzsát rátöltöm, s végül a rétegezést citromkrémmel fejezem be.
         A tojásfehérjét habüstben, elektromos habverővel verem föl, hozzáadom a vaníliát és a citromlevet, s amikor már kemény, kanalanként a cukrot is. Az üstöt egy pillanatra forró víz fölé teszem, a habnak nem szabad megfőnie, éppen csak annyi időt kell gőzben töltenie, hogy a hő átjárja. A habot a meleg citromkrémre halmozom, és felületét karamellizálom.
citrom habcsok nyito02
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Száztizenhat nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

poszter1

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Kétszáznegyvennyolcadik nap: Kifényesített csizmák
Kétszáznegyvenhetedik nap: Hópelyhek forró ragasztóból
Kétszáznegyvenhatodik nap: Mikulásos kopogtató

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+