Narancslikőrös libasültből készült szendvics, áfonyás pite

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. május 20.
libamellszendvics nyito01
    – Kénytelen vagyok félbeszakítani – mondta a doktor –, és engedelmével megjegyzem, hogy ez, amit itt mondott, nincs úgy. – Hát, akkor hogy van? – kérdeztem kelletlenül, és megvártam, amíg a doktor kipiszkál egy porszemet a körme alól, aztán kivártam, amíg vizet tölt magának, és hogy elővesz egy kis csomag haleledelt, hanyagul megeteti a guppikat, szépen megpaskolja az akvárium oldalát, mintha a halakat simogatná, aztán mond valami oda nem illőt. – Tudja, úgy van – folytatta hirtelen a doktor – hogy a feleségem, amikor odament az órához, mindig dőrén azt kívánta, bárcsak már reggel hat lenne, de még három is alig múlt, s akkor csalódottan visszacsoszogott, és megint háttal fordult, aztán begurult az ágyba. És még félóránként lekecmergett később is, hogy megnézze, hány óra, aztán lassan megfőzte a kávéját, és úgy szürcsölte, mint valami orvosságot, csak így tudott lelket verni magába. Nekem délben volt dolgom a klinikán, ő pedig munkába indult és előtte mindig fölém hajolt, én még ha nem aludtam is, tettettem, hogy alszom, mert ahogy lehajolt fölém, a csukott szemem ellenére is tudtam, hogy szeret engem, és hogy úgy néz rám, mintha valami nagyon nagy értéket látna, ellenőrzött, hogy megvagyok-e. És megvoltam, így megnyugodott, s akkor én mély álomba zuhantam. Ez volt a doktor ellenérve, és most, hogy mindent elmondott, amit lényegesnek tartott, rákoppintott az asztalra, hogy finoman megmozdultak ott a poharak és evőeszközök. Erre az ebédre szendvicset készítettem, karamellizált hagymára halmoztam a zöld salátaleveleket, melyeket korábban balzsamecettel hintettem meg. Rájuk kerültek a narancsos libasült szeletei, a kandírozott dió és a néhány szem gyümölcs, mely ezúttal áfonya volt, ennek húsa olvadt össze a libasülttel. A kávé mellé, magától értetődően egy áfonyás pitét adtam föl, mely nagyon egyszerű: omlós tészta, vaníliakrém és friss gyümölcs egymásra rétegzésével készül el.

libamellszendvics hozzavalok
Hozzávalók:
2 libamell,
só,
bors,
3 gerezd fokhagyma,
chili,
narancslikőr,
zöldsaláta,
kandírozott kesu,
áfonya,
3 fej vöröshagyma,
balzsamecet,
vaj,
ciabatta.

Elkészítés:
A libamelleket megtisztítom, beirdalom, bedörzsölöm sóval és borssal. Bőrükkel lefelé forró serpenyőbe helyezem és kisütöm belőlük a zsírt, majd megfordítom őket és a másik oldalukra is vékony kérget sütök. A melleket kiemelem a serpenyőből, a zsír nagy részét kiöntöm, a megmaradt néhány kanál zsírba beledobom a szétnyomott fokhagymagerezdeket, addig sütöm, amíg a zsír átveszi az aromájukat, majd mielőtt megégnének, kiemelem őket a serpenyőből. A libamelleket visszateszem a foghagymás zsírba, megszórom chilivel és rájuk öntöm a narancslikőrt, majd 20-25 perc alatt készre sütöm őket. Mielőtt fölszeletelném, kiemelem a melleket egy vágódeszkára, és hagyom, hogy kipihenjék magukat.

A vöröshagymát megtisztítom, fölszeletelem. Egy serpenyőben vajat hevítek, rádobom a hagymát, megsózom, megborsozom, majd egy evőkanál balzsamecetet öntök rá. 15-20 perc alatt karamellizálom.

A ciabattát fölszeletelem, megpirítom. A szeletekre karamellizált hagymát terítek, ráhelyezem a balzsamecettel meghintett zöldsalátát, majd a vékonyra szelt libamell következik, rá a kesu és végül az áfonya.

Az áfonyás pite hozzávalói

1 adag omlós tészta:
340 g finomliszt,
csipet só,
150 g sótlan vaj,
90 g porcukor,
2 tojás felverve.

1 adag créme pátissiére,
6 tojássárgája,
125 g finomkristálycukor,
30 g kukoricakeményítő,
10 g finomliszt,
560 ml tej,
1 vaníliarúd,
15 g vaj.

200 g áfonya

A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A tésztát összegyúrom: a lisztet egy tálba szitálom, közepébe lyukat fúrok, beledobom a sót, a puha, apróra kockázott vajat, a porcukrot. A vajat a cukorral összedolgozom, majd hozzáadom a tojásokat, az így kapott masszával körkörösen haladva, fölveszem a lisztet és így durva tésztát kapok. A tésztát 1 órára hűtőbe teszem, majd kissé lisztes felületen kör alakúra nyújtom. Egy körülbelül 30 cm átmérőjű pitetálat bélelek ki ezzel az adaggal. A tésztára egy kör alakú sütőpapírt teszek, szárazbabot öntök rá, és vaksütéssel 10 percig sütöm. Majd leveszem róla a babot és újabb – körülbelül – 5 percig sütöm. 

A tojások sárgáját krémesre keverem a cukor felével. A cukros masszához szitálom a lisztet és s kukoricakeményítőt, majd jól összedolgozom. A tejet, a maradék cukrot és a fölhasított, kimagozott vaníliarudat a magokkal együtt egy lábasba teszem, fölforralom. Amikor fölforrt, a tejet leszűröm, és lassan a tojásos masszához keverem. Visszateszem a tűzre és megvárom, míg krémmé sűrűsödik. Először csomós lesz, de aztán kisimul. A krémet leveszem a tűzről és beledobom a vajat, amelyet jól elkeverek.

A krémet a pitetálba öntöm, majd a pitetésztával együtt körülbelül öt perc alatt készre sütöm. A sütőből kivéve amíg még meleg, sűrűn befedem áfonyával és az áfonyaszemeket kissé belenyomom a krémbe. Hagyom, hogy teljesen kihűljön, (ideálisan egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy a krém felpuhítsa a tésztát) csak eztán vágom föl.
libamellszendvics 01
libamellszendvics 02
libamellszendvics 02
libamellszendvics 02
libamellszendvics 02
libamellszendvics 02
libamellszendvics 02
libamellszendvics 02
libamellszendvics 02
libamellszendvics nyito04
libamellszendvics nyito03
libamellszendvics nyito02
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy az Instagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod
Mese van - kortárs társasági művészet a Bálnában