Csirkés currykrém, répatorta

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná
2015. április 5.
csirkecurry repatorta nyito01
         Egy fekete hajú fiatalember becsípett és elragadtatva mesélte, hogy mielőtt elindult, nekiállt borotválkozni, holott reggel egyszer már megborotválkozott, a fésűt ugyan nem találta meg, hálóval zabolázta a frizuráját, nem vett kalapot, s mialatt erről beszélt kacagott és ragyogott. Aztán elemelt egy dobozt az egyik vendég kezéből és bepúderezte az orrát, közben szavalt: - Én felkelünk, te felkeltek, ő felkelnek... . Később a társaság kivonult a teraszra, ahol kellemes szél fújt, megérintette az ajkunkat és az arcunk is kipirult. Az asztal fölött áthajolva karcsú borospoharakat vettünk magunkhoz és egyáltalán nem az ételekről beszélgettünk, csak amikor valaki megjegyezte, hogy az, amibe az imént beleharapott, olyan csirkés szendvics, melyet szívesen enne rendszeresen, mondtam el neki, hogy nagyon örülök, habár az érdem Jules Goufféé, őt plagizálom. Hogy mi benne az édes, kérdezte az illető, azt feleltem, hogy a pirított kókusz és az áfonya, és a nem édes a friss zeller, a zöldhagyma és a mandulapehely. - A desszerten íróglazúr van - tettem még hozzá. - Ez az az író, akiről írni szoktam, hogy szeret? - Nem - mondtam - ez az az író, amelyik a tejtermék, de, hogy így szóba jött: az író, amelyik szeret, keresgélte emezt az írót a város üzleteiben, és nem találta sehol. Aztán arra gondolt, hogy biztos ennek az írónak is van valami álneve és így is volt, vajas tej néven működött pult alatt, irigylésre méltóan sikeresen.
     A süteménybe bőségesen reszeltem répát, a tortalapok az ananásztól és az írótól lettek könnyűek és puhák. Ebben a kismenüben a kókusz jelenti a kapcsolatot a desszert és a szendvics között. 

csirkecurry repatorta hozzavalok
Csirkecurry hozzávalói:
4 bögre (300ml-es), felkockázott csirkesült,
300 g natúr krémsajt összekeverve 1 evőkanál curryporral,
100 g szárított áfonya, fölaprítva,
60 g enyhén megpirított kókuszreszelék,
6 szál zöldhagyma, fölkarikázva,
2 szál zeller, fölaprítva,
100 g enyhén megpirított mandulapehely,
1 evőkanál friss, reszelt gyömbér,
1⁄2 teáskanál só,
1⁄2 teáskanál feketebors,
kenyér.

A kenyér kivételével a hozzávalókat összekeverem, friss kenyéren tálalom.

Répatorta hozzávalói:
300g liszt,
2 teáskanál szódabikarbóna,
1⁄2 teáskanál só,
2 teáskanál őrölt fahéj,
3 tojás,
350g cukor,
180 ml napraforgóolaj,
180 ml író,
2 teáskanál vaníliaeszencia,
500 ml reszelt répa,
1 kis doboz ananászkonzerv tartalma összetörve,
100 g durvára vágott dió.

A sütőt 220 °C-ra melegítem elő. Három, egyenként körülbelül 23 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral. Kivajazom.
A listában szereplő első négy hozzávalót összeszitálom.
A tojásokat a cukorral fölverem, majd az írót és az olajat is a tálba öntöm. A hozzávalókat összedolgozom. A répát, a kókuszt, a diót, az ananászt és a vaníliát is a tálba dobom, elkeverem a tojásos krémmel. Végül a félretett lisztet is a tálba teszem, a lágy tésztát három egyenlő részre osztva a három tortaformába kanalazom. A tortákat 15-20 perc alatt készre sütöm, kiveszem a sütőből, leöntöm írós tortamázzal, majd hagyom kihűlni. Végül a tortalapokat egymásra teszem: mindegyik tetejét bekenem édes krémsajttal, majd a tortát kívülről is bevonom ezzel a masszával és tetejét dióbéllel díszítem.

Író készítése házilag
Hozzávalók: 1 kanál ecet,
250 ml tej.

Elkészítés:
1 kanál ecetet egy pohárba öntök, majd ráöntöm a 250 ml tejet.

Az írós tortamáz hozzávalói:
1 evőkanál méz,
1,5 teáskanál szódabikarbóna,
100 g vaj,
180 ml író,
200 g cukor,
2 teáskanál vaníliaeszencia.

Elkészítés:
Az első öt alapanyagot összeforralom egy lábasban, forrástól számítva körülbelül 4 percen át a tűzön hagyom, majd leveszem a lángról és belekeverem a vaníliaeszenciát.

Édes krémsajt hozzávalói:
250 g mascarpone,
5 evőkanál porcukor,
4 evőkanál vaj,
2 teáskanál vaníliaeszencia.

A krémsajtot, a cukrot és a vajat habosra keverem, hozzáadom a vaníliaeszenciát.
csirkecurry repatorta 01
csirkecurry repatorta 02csirkecurry repatorta 03
csirkecurry repatorta 04csirkecurry repatorta 041csirkecurry repatorta 05csirkecurry repatorta 06csirkecurry repatorta 07csirkecurry repatorta 08csirkecurry repatorta nyito03
csirkecurry repatorta nyito05
csirkecurry repatorta nyito04
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy az Instagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod
Mese van - kortárs társasági művészet a Bálnában