Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. március 8.
Van egy író (szeret), és van neki egy barátja, egy fotográfus, és ahogy ez megérkezett, lement a játszótérre, ott kezdett száguldozni a hintán. A fotográfus üde, átlátszó az arca, látni a bőrén keresztül, hogy mire gondol, szép lába van, ékes, vagy csak a harisnyái, vagy csak a finoman divatja múlt harisnyakötők, nem tudom. Mindenesetre ezeket a lábakat lendítette előre majd húzta vissza, úgy hajtotta magát a hintán föntebb és föntebb, míg már méterek remegnek alatta, aztán hirtelen, hogy kisportolta magát megállt, kelletlen tekintetét az íróra vetette. A fotográfus délelőtt egy helyre volt hivatalos, és amikor odament, kedvesen fogadták, nagyon örültek neki és az ajtóban a férfi megszorította a kezét és azt mondta, hogy szerinte gyönyörűek a fényképei, biztosan nagyon jó gépe van. A fotográfus most ettől volt rosszkedvű, a gépétől, hogy az a gép őt a köztudatban így behelyettesíti, és az író ezt értette. Odafönt aztán sherryt ittak, egy régi, ritka spanyol fajtát, és az író elfogadott egy kihívást: csicsókát és céklát tálaltak elé, ebből kellett valami különlegeset főznie, de ne egészséges legyen, mondták az írónak, hanem tényleg puccos. Az író nem izgult - mondta az író - részben, mert jó gáztűzhelye van - mondta az író - hogy másrészt miért nem, azt nem tudjuk meg tőle. Aztán elkészült ez a torta, amelyben a kakaós keksztésztára trüffelkrémet terítettek. A trüffelt egy narancskrém követte, melyre fehércsokoládéból, tejszínből és csicsókából vert könnyű hab került, a rétegeket céklazselé zárta le, amelybe vérnarancsot és vaníliát vegyítettek. A torta nehéz recept, és a legnehezebb része az, hogy el kell hinni benne a zöldségeket, hogy a zöldségek itt fűszerekként vannak jelen, kijavítják, éppen hogy kifinomulttá teszik az édességet annyira, hogy azért már utazni is érdemes, a Holdra meg vissza. Ezt lehet érezni a recept olvasása közben, de ahhoz, hogy megbízzon ebben a receptben az ember ez még kevés, és hogy miatta egy éjszakát a konyhában töltsön, meg különösen az. Ezért azt tudom feszültségoldásként felajánlani, hogy a következő fogadásra megsütök ebből a süteményből száz szeletet, és ott meg lehet ismerkedni vele, hozzá lehet szokni a gondolatához, ilyen módon később kell csak eltűnődni azon, hogy vállal-e egyáltalán bármilyen egyéjszakás kötelezettséget ezzel a süteménnyel szemben az ember (vagy se nem). A receptet persze ideírom, de adok mellé egy könnyebbet is. Az egy csicsókachips, amelyben a szelídgesztenye ízére emlékeztető, áttetszőre sült csicsókakarikákat citromos, friss rozmaringgal elkevert sóval hintettem meg.
Hozzávalók a citromos rozmaringos chipshez:
700 g csicsóka,
1 kezeletlen citrom reszelt héja,
1 evőkanál friss rozmaring,
2-3 teáskanál só,
napraforgóolaj.
Elkészítés:
A csicsókát megmosom, papírvékony szeletekre vágom. A rozmaringot apróra vágom, mozsárba dobom, hozzáreszelem a citrom héját, összezúzom, majd a citromos rozmaringot elkeverem a sóval. Egy serpenyőt félig föltöltök napraforgóolajjal, felhevítem, majd a csicsókakarikákat kis adagokban kisütöm. A kész chipset meghintem fűszersóval.
A torta hozzávalói:
A torta
kakaós keksztésztából,
csokoládékrémből,
vérnarancsos panna cotta krémből,
fehércsokoládés csicsókahabból és
vérnarancsos-céklás zseléből áll.
A kekszalap hozzávalói:
200 g vaj,
150 g cukor,
csipet só,
1 tojás,
1 tojásfehérje,
300 g finomliszt,
40 g kakaópor,
4 g sütőpor.
Elkészítés:
A vajat kikeverem a cukorral és a sóval. Hozzáadom a tojást és a tojásfehérjét, majd a sütőport, a lisztet és az átszitált kakaóport. A hozzávalókat tésztává gyúrom, majd legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszem. A sütőt 180 °C-ra előmelegítem, a tésztát kiveszem a hűtőből és a felével kibélelek egy 24 cm átmérőjű tortaformát. A tésztára sütőpapírt helyezek és szárazbabot szórok rá, majd vaksütéssel 10-15 perc alatt készre sütöm. A megmaradt tésztát lefagyasztom.
A fehércsokoládés csicsókahab hozzávalói:
100 g fehércsokoládé,
50 g héjában sült csicsóka + 1 kanál tejszín,
60 g cukorszirup,
2 tojássárgája,
2 lap zselatin,
200 ml habtejszín.
A szükséges 50 g csicsókapürét körülbelül 120 g héjában sült csicsókából nyerem. A csicsóka húsát egy kanál tejszínnel pürévé töröm, mikrohullámú sütőben felmelegítem, majd belekeverem az előzőleg beáztatott zselatinlapokat. A tojások sárgáját gőz fölött összeöntöm a cukorsziruppal, majd addig keverem, amíg vastag, habos krémet kapok. Amikor elkészült, leveszem a gőzről és addig folytatom a keverést, amíg kihűl. Fölolvasztom a fehércsokoládét, a tojásokhoz keverem, hozzáadom a csicsókapürét, és végül a habbá vert tejszínt. A kész, egyelőre folyós krémet hűtőszekrénybe helyezem.
A panna cotta hozzávalói:
100 ml vérnarancslé,
100 ml tejszín,
100 ml tej,
1 vaníliarúd,
2 evőkanál cukor,
2 zselatinlap.
A tejszínt elvegyítem a tejjel, a vaníliarudat kimagozom, majd a magvakkal együtt a tejszínhez adom. A vaníliás tejszínt fölforralom, majd leveszem a tűzről. Hozzáadom az előzően beáztatott zselatinlapokat, a cukrot, kiveszem a vaníliarudat. Amikor a tejszín kihűlt, apránként hozzáadom a narancslevet. Egyelőre folyékony krémet kapok, melyet hűtőszekrénybe teszek.
A trüffel hozzávalói:
80 g étcsokoládé,
75 g vaj,
55 ml tej.
Elkészítés:
A csokoládét gőz fölött fölolvasztom, hozzáadom a tejet. Leveszem a gőzről, majd amikor kissé kihűlt, a vajjal habosra keverem.
A zselé hozzávalói:
100 ml vérnarancslé,
50 ml céklalé,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csapott evőkanál kristálycukor,
1 zselatinlap.
Elkészítés:
A tortát az alább leírtak szerint összeállítom. Amikor a krémek egymásra halmozásával készen vagyok, a vérnarancs és a cékla levét összevegyítem, forrásig melegítem, majd hozzáadom az előzőleg beáztatott zselatinlapot. A zselatint hagyom kihűlni.
A torta összeállítása:
A kihűlt tortalap alján elterítem a csokoládékrémet. Ráöntöm a panna cotta-t és hagyom, hogy megszilárduljon. Ez körülbelül két órát vesz igénybe. A megszilárdult krémre halmozom a csicsókahabot. Gondosan elegyengetem, majd leöntöm a zselatinnal, hűtőszekrénybe helyezem, és megvárom, míg megszilárdul.
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara
Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.