Kagyló á la hongroise

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. október 16.
kagylohongrois nyito02
         Az ajtóban csípőre tettem a kezem és azt mondtam, hogy nincs egy árva történetem. A bejelentés nem keltett olyan hatást, amilyenre számítottam, leginkább semmilyen hatást nem keltett, így kinyitottam egy üveg fehérbort. A probléma nem oldódott meg, de a kérdés feledésbe merült, s aztán hirtelen eszembe jutott, hogy vasárnap, mialatt ez a kagylóétel főtt, kibámultam a konyha ablakán a szép parkerdőre, amely alattunk elterül. A kertészek egyenként törölték le a leveleket a választások napján, a pázsit is kapott egy helyes szasszont, az úttest tiszta volt, mint a patyolat. Az ausztrálok egyszer írtak egy országimázs reklámot a turistáknak: besamponoztuk a tevéket, kizavartuk a cápákat a medencéből, szóval, hol a francban vagytok. Még abban az évben meghívták Tony Blairt Canberrába, és ő a parlamentben azzal nyitotta beszédét, hogy idefelé a gépen elaludt, csak a reptéren riadt föl, hát én meg, hol a francban vagyok? – az a kérdés jutott eszébe hirtelen. Ez a kagyló annyi idő alatt készült el, míg mindez átfutott az agyamon. Úgy lehetett ez igaz, ha volt hozzá itthon minden, és a hozzávalók darabolva, megtisztítva rendben sorakoztak a konyhapulton, tehát elméletben mindenkit a Földön körülbelül negyedórára választ el ettől az ételtől. Ebben a fogásban semmiféle magyarosidegen nincs, legfeljebb a kagyló, de, ha átlépi valaki ezt a képzeletbeli határvonalat, akkor a másik oldalon úgy látja majd, hogy a szósz majdnem megegyezik a paprikás krumpliéval, kivéve, hogy adtam hozzá fehérbort, citromot, sáfrányt és édesköményt, de a kolbász és a hagymaalap ugyanaz, és ki gondolta, hogy ez az alaplé a kagylóval kiegészítve boldoggá teszi az embert. Senki. Senki nem gondolta. Ez a kagylótál, friss kenyérrel, egy próbát mindenképpen megér.

kagylohongrois hozzavalok2
Hozzávalók:
1kg kagyló,
3 evőkanál vaj,
1 teáskanál szárított erőspaprika-pehely,
200 g felkockázott paprikás kolbász,
1 vöröshagyma, felaprítva,
1 kisebb méretű édeskömény, felkarikázva,
3 evőkanál reszelt fokhagyma,
1 csipet sáfrány,
250 ml fehérbor,
120 ml zöldségleves,
10-15 szem koktélparadicsom, félbe vágva,
2 evőkanál fölaprított metélőhagyma,
2 evőkanál petrezselyem,
1 citrom leve,
1 evőkanál feketebors,
ropogós kenyér a tálaláshoz.

Elkészítés:
A vajat felolvasztom egy lábasban, hozzáadom a hagymát és az édesköményt, ezeket karamellizálom. A kolbászkockákat a hagymához adom, majd a fokhagymát és a sáfrányt is a lábasba dobom. Beleöntöm a bort, a zöldséglevest, összekeverem. Beleszórom a megtisztított, szakálltalanított, szorosan zárt kagylókat, összekeverem a lábasban lévő szósszal, majd lefedem, és hagyom őket párolódni.  Megvárom, amíg kinyílnak, ez körülbelül öt perc alatt megtörténik. Leveszem a fedőt, az ételhez adom a paradicsomot, a zöldfűszereket, a citromlevet és a paprikapelyhet, majd mindent kellően összekeverek. A kagyló mellé friss kenyeret adok.
kagylohongrois01
kagylohongrois02
kagylohongrois03
kagylohongrois nyito03
kagylohongrois nyito04
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.