Csirkemájas szendvics, kandírozott kesudióval

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. szeptember 17.
fugesszendvics nyito02
         Fölugrott a doktor ebédelni. Nem is, rosszul mondom. Egy spanyol asszony megállt egy kertben néhány nappal korábban, válla fölött visszanézett, elnevette magát, magabiztos volt és büszke önmagára, meg a fügével megrakott kosárra, amelyet kezében tartott. Sokan voltak a gyümölcstől roskadozó fák között, az asszony közelebb ment az útra kikészített ládákhoz, vigyázott, nehogy másokkal összeütközzön. Hajfürtjei a homlokába lógtak, halántékán izzadságcseppek gördültek le, de nem törölte le őket, a teli kosárból egyenként kiemelte a fügéit és óvatosan tette egyiket a másik után az utolsó üres rekeszbe. Amikor ezzel megvolt, finoman egy-egy címkét hurkolt rájuk és csak azután állította egymásra a ládákat sorban, s mire az utolsót is a helyére emelte lihegett, az arca kipirult. Azután fölegyenesedett, könnyű kézzel megcirógatta a mellette tébláboló kisfiú arcát. – Tudod, nincs a világon másik olyan különleges gyümölcs, mint a füge. – mondta neki.

Később én kis címkéket emeltem le három szem fügéről. A doktor, asztalkendővel a térdén hümmögött, mi van a májon, rémüldözött, meg, hogy kakukkfű kellene bele, nincs ennek karaktere, és a karamellizált hagymakarikák, azok meg hol vannak, be nem állt a szája. Tartott a doktor ettől az ebédtől, nem volt még fügével dolga korábban, és attól, ahogyan a májszeletekre karikázott fügén tündökölt az édes kesudió, kirázta a hideg. Minden meggyőződés nélkül, férfibecsületből harapott egyet a kenyérbe, nem adta föl, még egyet harapott, és csak a harmadik falat lenyelését követően enyhült meg, akkor mondta először, hogy ha lehetne ilyet kapni valahol, sok pénzt adna ki érte.


fugesszendvics hozzavalok
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj,
80 g vaj,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
Cayenne-bors,
só,
2-3 szem érett füge,
enyhén sózott kesudió,
cukor,
madársaláta,
friss baguette,
balzsamecet.

Elkészítés:
A májat megtisztítom, megmosom. A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágom, a fokhagymát lereszelem. Egy serpenyőben vajat hevítek, beledobom a hagymákat, kissé megdinsztelem, majd hozzáadom a májat, alaposan megszórom Cayenne-borssal, és körülbelül tíz perc alatt készre sütöm. Lehúzom a tűzről, és megsózom.

Egy másik serpenyőt fölmelegítek, beledobom a kesudiót, enyhén megpirítom, másfél evőkanál kristálycukrot szórok rá és ráöntök körülbelül egy evőkanál vizet. A diót kevergetem, majd amikor a cukor bevonta, leveszem a tűzről, és hagyom kihűlni.

A fügéket megmosom, fölszeletelem, a baguette- eket félbevágom, vékonyan megkenem vajjal, majd madársalátát halmozok rájuk, meghintem balzsamecettel, erre teszem a felszeletelt májat és a csöpögtetek rá a hagymás vajból is, amelyben a máj kisült. A májra szórom a kandírozott diót, végül pedig fügekarikákat helyezek a szendvicsekre.
fugesszendvics 01
fugesszendvics 03
fugesszendvics 04
fugesszendvics 05
fugesszendvics 06
fugesszendvics nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod