A leves

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. szeptember 13.
leves nyito01
         Szerdán kijelentettem, hogy nem tudok és nem is akarok rövidebben írni, mire a kiadó elém tette Hemingway egyik mikronovelláját, annak teljes terjedelmében:

"Reginald Boltont nem érdekelte, hogy szerkesztője hosszúnak találja írásait, és "

Rögtön eszembe is jutott egy történet:
- Nem hívtam föl múlt héten. – szabadkozott. – Írhatott is volna. – felelte a férfi. - Csak azt tudtam volna írni, hogy nem hívom – mondta a nő. - Már megint. Itt van az. Egyetem. – verselte még hozzá, mintegy magyarázatképpen. Nézték egymást, az felhúzta a szemöldökét, emez bocsánatkérően felhúzta a vállait. Imádta ezt a férfit, még akkor is, ha az ragaszkodott az ötvenöt szavas terjedelemhez, szűkszavú volt és kimért és szerette a leveseket, nem mintha ez a tény bármit elvett vagy hozzáadott volna alaptermészetéhez. - Jó, akkor írja meg jövő héten, amit akar, de... – De egy hosszú levéltől többet kapna. – vágott közbe a nő. – Több mit? – érdeklődött a férfi. - Több szót. - Milyen igaz. – mosolyodott el a férfi.

Ma egy levessel tudok szolgálni, amelyet állítólag a férfi evett, mialatt a nővel beszélgetett.

leves hozzavalok

Hozzávalók:
4 szem burgonya,
1 vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 szál répa,
1 szál fehérrépa,
1 paradicsom,
1 tv paprika,
1 chili,
1 kis csokor petrezselyemzöld,
kakukkfű,
bors,
pirospaprika,
vaj,
1 kanál liszt,
tejszín.

A galuskához
1 tojássárgája,
20 dkg liszt,
só,
víz.

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom, a burgonyát kockákra, a répát és fehérrépát karikákra, a hagymákat apróra vágom. A paradicsomot meghámozom, és felkockázom, a paprikát kimagozom és megfelezem.

Egy lábasban vajat hevítek, rádobom a hagymákat, ezeket áttetszőre párolom, megszórom pirospaprikával, majd hozzáadom a burgonyát, a répát a fehérrépát és mindezt néhány perc leforgása alatt átsütöm. A zöldségeket vízzel fölengedem, a chilit, a borsot, a sót, a paradicsomot, a kakukkfüvet, a paprikát a leveshez adom, és a zöldségeket puhára főzöm. Egy serpenyőben egy kanál vajon, egy kanál lisztből rántást készítek, hozzáadom a leveshez, majd az ízlés szerinti tejszínt fölengedem néhány evőkanál levessel, és azt is a fazékba öntöm. A fazekat leveszem a tűzről, a petrezselyemzöldet durvára vágom, és a levesbe szórom.

Vizet forralok, egy tojássárgájából, 20 dkg lisztből, csipet sóból és ízlés szerinti vízből könnyű galuskatésztát készítek, forrásban lévő vízbe szaggatom, leszűröm, majd ezt is a leveshez adom.
leves01
leves011
leves04
leves03
leves02
leves nyito02Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod