Csirke citromkrémen, áfonyaszósszal

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. augusztus 6.
afonyascsirke nyito01
         Az író berontott a szomszédba. Indulatosnak tűnt, nagyon kellett volna neki egy történet, ilyenkor nem akadt nála kibírhatatlanabb. A barátja nyakig ült a munkában, az íróra pillantott, látta, hogy dühöng, nem érsz rá most erre a mérgességre – mondta neki, és fölmutatta két ujját, jelezve, hogy az írónak két perce van, aztán mennie kell haza. Mondta az író, hogy van neki egy menüje, ami úgy sikerült, hogy árulni kellene, de nem akar hozzá hülyeségeket írni, sem bonyolult, szürrealista metaforákat ezúttal, sem semmit, csak el akarja mondani, hogy mennyire fantasztikus ez a két fogás, így egymás után. Legszívesebben leírná azt, ami hirtelen eszébe jutott, bár látszólag a menühöz nem sok köze van, hogy valamikor egy férfi nyit majd be egy ajtón. Finom mozdulatai lesznek, halkan nyomja le a kilincset, és ül majd egy nő a férfi előszobájában, aki nem néz föl, nem is veszi észre, hogy jött valaki. A férfi elbizonytalanodik, hogy bentebb menjen most egyáltalán vagy ne, mit csináljon, ezen tűnődik, aztán csak elhatározza, hogy ráköszön a nőre, helló, mondja. A nő ekkor ráemeli a tekintetét, és elmosolyodik. A férfi egy kis csomagot tart a kezében, valami ebédfélét, azt hiszi a nő. Milyen szép keze van ennek a férfinek, gondolja majd, vajon mit hozott, hogy mit szeret ebédelni egy ilyen férfi, ezt próbálja kitalálni, és, bár tudja, hogy ennek valószínűsége alig valami, nincs is talán, mégis úgy képzeli ez a nő, hogy a férfi abból a bisztróból jött meg éppen, amelyiket ő nagyon szeret, és amelyikben nem ijesztgetik fölöslegesen az embert; ott csirkét adnak, meg palacsintát ebédre. De, a csirkébe puha sajtokban elkevert bazsalikomot töltenek, aztán a hús alá egy fehér, citromos-sós krémet simítanak, erre ültetik a sültet, a csirkemelleket áfonyaszósszal öntik le. A szószba hagymát vágtak korábban, és egészben hagyták benne a gyümölcsöket, így a tányérokat apró, vörös gyöngyök ragyogják be. A vajas palacsintákba pedig narancskrémet halmoznak, ekkor gyengéden félbehajtják a tésztácskákat, majd a sütőben felduzzasztják a habot, szépen meghintik porcukorral, és azon a helyen ilyen ismerős a menü, egyszersmind soha nem látott, elképzelhetetlen, de mégis létező, ilyesmi lehet annak a férfinek a kezében, aki be fog lépni nem olyan sokára azon az ajtón. Megy ez - állapította meg az író ekkor szórakozottan, és már kint is volt a folyosón. A szomszédban a barátja arra gondolt, hogy valahogy vissza kell szereznie a lakása kulcsait ettől az írótól.

afonyascsirke hozzavalok
Hozzávalók:
4 csirkemell (a legjobb, amelyiken rajta hagyták a bőrt),
1 csésze (250ml) apróra vágott brie sajt,
12 nagy bazsalikomlevél,
1 evőkanál olívaolaj,

Az áfonyaszószhoz:
2 teáskanál vaj,
2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma,
250 ml friss áfonya,
60ml balzsamecet,
3 evőkanál méz.

A bazsalikomkrémhez:
125ml tejszín,
8 bazsalikomlevél,
1 teáskanál reszelt citromhéj kezeletlen citromról,
¼ teáskanál só,
¼ teáskanál fehérbors.

Elkészítés:
A csirkemelleket megmosom, leitatom róluk a vizet, majd egy éles késsel zsebeket vágok beléjük. A bire sajtot és az apróra vágott bazsalikomleveleket összedolgozom, ezzel a masszával töltöm meg a zsebeket. A húst letakarom, és hűtőszekrénybe teszem. A sütőt 200 C-ra melegítem elő. Egy szószos lábasban fölhevítem a vajat, beledobom a hagymát, áttetszőre párolom, hozzáadom az ecetet, majd a mézet, az alapanyagokat fölforralom, ekkor dobom melléjük az áfonyát. A gyümölcsöt körülbelül négy percen át főzöm, kis lángon, amíg éppen megpuhul, de nem esik szét. A csirkét készítem el ekkor; egy sütőben is használható serpenyőt veszek elő. Benne olajat hevítek, a csirkemellekre hirtelen barna kérget sütök, majd beteszem őket a sütőbe és megvárom, hogy 15-20 perc alatt elkészüljenek. Amíg a hús a sütőben van, elkészítem a bazsalikomkrémet: egy lábasban lassan fölmelegítem a tejszínt, a forráspont előtt beledobom a bazsalikomleveleket, gyorsan összekeverem, majd leveszem a tűzről. Egy botmixerrel krémesítem, majd hozzáadom a citromhéjat, a borsot és a sót. Két evőkanál bazsalikomkrémet teszek egy tányér aljára, ráhelyezek egy brie-vel töltött csirkemellet, erre kanalazom az áfonyaszószt.
afonyascsirke 01
afonyascsirke 02
afonyascsirke 03
afonyascsirke 04
afonyascsirke nyito02
Fotó: Keresztesi Judit

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.