A Második Jószomszédi Töklámpa-fesztiválon, száznál több tököt faragtunk ki, és felavattunk egy talált tárgyakból készített irányítótáblát is

Van egy afrikai mondás, ami úgy szól, hogy ha sietni akarsz, menj egyedül, de ha távolra igyekszel, keress magad mellé társakat.

Keresztesi Barbara - szervezőHárom évvel ez előtt, szigorúan kísérleti céllal, a családommal vásároltunk hat darab sütőtököt a Tescoban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ha lámpásokat vájunk belőlük, és kitesszük őket az út szélére, a lakótelepen átszáguldó autókat lelassítja-e a kivilágított tökök látványára? A kísérlet túl jól sikerült, akadt olyan sofőr, amelyik fékezett és visszatolatott az úttesten a lámpalerakathoz, majd az út közepén parkolva nézegette a tökfejeket.
A kivilágított töklámpák társaságában meglepően könnyen ment az ismerkedés a helybéli idegenekkel, ők megláttak bennünket, kérdezősködtek, mi pedig visszakérdezősködtünk. Amikor kibeszélgettük és kijátszottuk magunkat, elosztogattuk a tököket a járókelők között. Ez volt a nulladik töklámpa-fesztivál az utcában, az elsőt tavaly rendeztük, és annak sikeren felbuzdulva, idén megtartottuk a másodikat is.

 

Kik azok a jószomszédok?

Három évvel ezelőtt, még alig ismertük egymást a Napfény utcában, sőt, ha pontosan szeretnék fogalmazni, alig ismertük egymást a Napfény utca 6 számban. Ma, csaknem naponta összejárunk a szomszédokkal. A sógorom valamelyik nap hazaért munkából és látva, hogy senki sincs otthon, ezt az üzenetet küldte a feleségének: „bármelyik lakásban legyél is, kérj kölcsön egy kanál mustárt.

 Jószomszédok Második Töklámpa-fesztiválja

Fotó: Szabó Gergely

Idén mi és szomszédaink ötszáz embert láttunk vendégül a Jószomszédok Második Töklámpa-fesztiválján. Mindig azzal gyanúsítanak meg, hogy lódítok, vagy udvariaskodom, amikor a környékbeliek együttműködéséről beszélek. A kételkedőknek csak azt tudom mondani, ha nem hiszik, járjanak utána, hogy idén a házbéliek egy héten át gyártották a fesztivál díszleteit, fotózni Maróti Éva és Simon Benjamin jött el.

Keresztesi Judit, a fesztivál egyik információs tökfeje
Keresztesi Judit, a fesztivál egyik információs tökfeje - Fotó: Simon Benjamin

Mi, Judittal voltunk a fesztivál információs tökfejei, akiknek sapkáját Szavcseff Kati és Meli készítették.

Süteményes pult
Fischer és barátai álltak a süteményes pultban, - fotó: Szabó Gergely

Péter a tökök kiválasztásában segít
Péter segített a tökök kiválasztásában - Fotó: Simon Benjamin

Marcsika a hős igazolványos jószomszédi táskákat varrta, Gellért Kati, Mimi, Magda, Marci, Zsófi, Jóska, Anti, Éva, Regina, Balázs, Péter, Gyuri, Fekete Ildike sütit sütöttek, pakoltak tököt hordtak, programokat felügyeltek. Nagyon sokan mások is segítettek, mindenkinek nagyon nagyon köszönjük!

Jószomszédok irányító tábla
Fotó: Simon Benjamin
Merre haladunk?
Mi, itt a Napfény utcában, messziről jöttünk, messzire megyünk. Ennek és a jövőnek állít emléket az az irányítótábla is, amelyet a ház előtti kertben ástunk le. A tábla látszólag a Piramisokhoz, az Északi-sarkhoz vagy a Niagara-vízeséshez vezető utat mutatja, valójában azonban arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ha valaki akar, bárhonnan, bármikor, bárhová eljuthat. A célba érés feltétele csak az, hogy találjon maga mellé társakat.

Regina és Balu
Regina és Balou a negyedikről - Fotó: Simon Benjamin

Dekorációs a jószomszédok töklámpa-fesztiválján
A kivilágított jószomszédi dekoráció - Fotó: Simon Benjamin

>>> Még több fotóért a Jószomszédok Második Töklámpa-fesztiváljáról, kattintson ide.