• Bezárta kapuit a nyolcadik Mézeskalácsváros, a következőig már csak háromszázat kell aludni

    Idén ötven napig voltunk nyitva, hatvanezren jöttek el, tíz napon át a Bálna bejáratáig állt a sor a Mézeskalácsvároshoz, szeretném elismerni, hogy a galériához közelebb eső bejáratról van szó. Később csillapodott az érdeklődés irántunk, február első napjaiig már csak a teremben nem lehetett megmozdulni, és az utolsó hétre lett annyi napi látogatónk, ahányan máskor egy kiállításunk megnyitójára jönnek el. A város történelmi fejlődésének földrajzi alapja...

     

  • A Bálnában nyíló, A boldogságnak szekvenciáiról című kiállításról

    A Boldogság szekvenciáiról egy installáció, amelyet a Bálnában, a 306-os Teremgalériában, a Múzeumok Éjszakáján próbáltak ki először. A négy óra alatt nyolcszázan látogattak el a kiállítótérbe, hogy megnézzék a boldogságfogalom-installációt, egy összeválogatott apokrifokból álló sorozatot, mely ismeretlen emberek leveleiből áll. A munka Keresztesi Judit elmondása szerint, Ian Wilson dialógusai, Marina Abramovic jelenlétművészete, a mail art hatásai, illetve az albán Haveit kollektíva intimitásművészete nyomán született. Az alábbiakban egy rövid interjút olvashattok a kiállítás művészével, Keresztesi Judittal, melyet Keresztesi Barbara, a kiállítás producere készített.

  • Nagyvárosi nő megosztaná

    Heti egyszer ételek lesznek itt porcelánban, egyszer pedig valami olyasmi, ami eszembe jutott egyszerűen, és amikor a barátaim ránéztek, azt mondták, hogy hát, úgy érzik magukat tőle, mintha petróleumot ittak volna.

  • Mézeskalácsváros, stílus, művészet, társasági élet
    Úgy érdemes elképzelni, hogy a terepasztal, amelyen mindezek a történetek láthatók, kezdetben üres és ez nyilván a világon lévő minden terepasztalra, sőt akármilyen más asztalra is igaz, de ez itt csak úgy telik meg például, ha sokan hoznak rá épületeket. És ha egy lélek sem hoz semmit, akkor az asztal üres marad. És akkor nem volna mit mesélnem. De az történt idén, hogy mindenféle színben, alakban és méretben érkeztek épületek
  • Kecskesajttal és szilvacsatnival töltött rétestészta, sült csirke, sült zöldségek, tejszínes sütőtökhab

     Azért öntötte le őket forró vízzel, mert mint mondta, finomabban oszlanak el így az illatok. Majd fogta a húst, és a tenyerében lévő fűszerekkel bedörzsölte, és lehajolt, hogy magába szívja a friss, fűszeres hús szagát, és szép volt e percben, mint egy költő, majd halkan átismételte a sorozatot: bors só, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, és miután elsuttogta ezt az imádságot, intett, hogy mehet minden be a sütőbe.

  • Rozmaringos fűszervajban sült szelídgesztenye, csirkés szendvics, friss majonézzel és zöldsalátával, almás rétes

      A legjobb az almás rétese volt, fahéjas cukorral töltött tésztába rendezte az átlátszóra szelt almáit, és azokat is ilyen cukorral hintette be, és dunsztba tette a kerek tortaformát, úgy sütötte nagyon hosszan. A rétescikkelyeket magas, karcsú üvegkínálókra rendezte, mintha valamiféle tündöklő almás baklavák volnának. – mondta a grófnő a rádióműsorban.

  • Zöldségek á la grecque tojással és fűszeres szósszal, tárkonyos csirke, mini pavlovák, gránátalmával

     A szemközti ház földszintjén hétköznapi salátát és csirkét ettek, a zöldségeket éppen hogy átmelegítették, koriandermagvakat szórtak a posírozó lébe és fehérbort öntöttek hozzá, ebben szelídítették meg a karfiolt és a többi zöldséget, hogy ne legyenek olyan katonásan, érdesen nyersek, és a salátát egy olyan szósszal öntötték le, amely mustár és kapribogyó igen egyszerű keveréke. A csirkét tárkonnyal sütötték össze, végül buborékokat, mini pavlovákat adtak fel, kókusszal és vaníliával ízesítetteket, és tetejükre gránátalmát halmoztak, hogy a friss, kissé savanyú íz megtörje a cukorhabot.

  • Gnocchi chorizoval és cukkínivel, mandarintorta

    Az előételen karamellizált, kakukkfűvel megszórt hagyma, a főételben chorizo a fűszerezés, friss cukkínivel és bazsalikommal, a mandarintorta kakaós tésztájában pedig kardamom, így olyan íze van, mint a karácsonynak.

  • Kagyló fokhagymás fehérboros szószban, mini diós rétes

    A kagylóthéjakat fokhagymás, fehérboros szószban nyitották meg, hozzájuk friss kenyeret adtak. Előételnek olvasztott camembert és zellerszálakat szolgáltak föl, végül puha, vékonyra sodort, rummal és fahéjjal fűszerezett dióval megtöltött apró réteseket kínáltak a feketekávé mellé.

Narancsos csirke oregánóval, gyömbérkuglóf

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. október 3.
gyombereskuglof nyito01
         Lassan ült föl. Lábaival megtámasztotta magát, két keze úgy lógott behajtott térdén, mint két ernyedt uszony… Amikor a párnára nézett, látta, hogy a verejték kirajzolta arcának körvonalait ott, ahol előbb feküdt. Álmában emberek hajladoztak körülötte a sötétben, párok keringtek körbe-körbe, egyik kezük szabadon, a másikkal a táncosuk nyakába kapaszkodtak, arcukat egymás arcához szorították, mintha egymás lélegzetét itták volna. Egy asszony állt a terem ablakában, figyelte, amint odakint egy női ing hull alá a fölső emeletről, aztán a felfelé törő huzat a ruhadarabot egy pillanatra megállította az ablak előtt, a blúz széttárta karját, és az asszony hirtelen mozdulattal előrenyúlt, gallérjánál fogva megragadta az inget és magához szorította, mintha egyes egyedül ebben az ingben lakozna a Szentlélek. Hirtelen valaki berúgta a szoba ajtaját. Az illetőnek volt még ideje célozni, de az asszony egy dobbantással ellökte magát az ablakkerettől, és fejjel előre beúszott a mély éjszakába, aztán le a sárguló orgonabokrok és virágzó dáliák közé, földet érve puha bukfencet vetett, és fölegyenesedett… gyakran felébresztette ez a kép.
         Többé-kevésbé elhatározta, hogy föláll az ágyról. Óvatosan, tapogatózva ment ki a sötétben, a konyhába csak a redőny apró résein át folyt be egy kis bágyadt fény, mely hajszálvékony, sárga vonalakkal vonta be az asztalt. A ház mellett elhajtó autók kerekeinek lágy, dallamos klaffogása hallatszott, a motorok ritmikus surrogása… és a szomszédból megint az a dal, mint a dagály… cry me a freaking river dünnyögte egy férfi érdekes, magas hangon. Állt egy percig a félhomályban, aztán kinyitotta az ablakokat, arcát megpaskolta az őszi levegő. Életében harmadszor fordult elő, hogy nem tudta kiszámítani, mi fog történni vele. A kártyaasztalok jutottak eszébe, melyek mellett fegyelmezetlenül viselkedett általában, nevetgéléssel zavarta a tanítást, az óra alatt evett és fecsegett is állandóan, konkrétan bárkivel, de így éppen ettől az asszonytól tanulta meg, amit álmából riasztva is tudott: jól játszani, és elegánsan nyerni és veszíteni, és nem foglalkoztatta most, mások hogyan szokták, ő így gyászolt. Borsot, gyömbért, narancsot vett elő. A mélyfényű, karamellszín gyömbérkenyeret friss törött feketeborssal és kandírozott gyömbérrel fűszerezte, a csirkecombokhoz oregánót és narancsot adott, és előételként szőlőt és lágy brie sajtot szolgált föl, melyek mellé kandírozott gyömbért és fekete olívabogyót tett az asztalra.

gyombereskuglof hozzavalok
Naranccsal és oregánóval sütött csirke, olivás fetasaláta
Hozzávalók
12db csirke felsőcomb, bőrrel és csonttal,
4 friss oregánóág,
8 gerezd fokhagyma,
2 narancs kicsavart leve,
1 kezeletlen narancs reszelt héja,
8 evőkanál szűz olívaolaj,
2 kezeletlen narancs, vékony karikákra szelve,
2 teáskanál kristálycukor.

A salátához:
200g fekete olívabogyó,
1 kezeletlen narancs reszelt héja,
1 evőkanál fehér balzsamecet,
5 evőkanál szűz olívaolaj,
1 evőkanál narancslé,
2 chili, leheletvékonyra szeletelve,
2 szál friss oregánó levelei, durvára vágva,
200g feta, durvára törve,
2 marék zöld salátalevél.

Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítom, a fölöslegesnek ítélt bőrt levágom, a húst egy éles késsel a csontok mellett hosszában bemetszem. Elkészítem a páclevet. Előveszek egy olyan tálat, amelyben kényelmesen elférnek a csirkerészek. A leveleket lehúzom a négy oregánóágról, durvára vágom, a fokhagymagerezdeket megtisztítom, összenyomom, beledobom a tálba, hozzáöntöm a narancslevet, beleteszem a narancshéj felét, 6,5 evőkanál olívaolajat, frissen tört feketeborsot. A csirkerészeket beleforgatom a páclébe, a tálat letakarom, néhány órára – legjobb, ha egész éjszakára – hűtőszekrénybe teszem.

Másnap kiveszem a csirkét a pácléből, a levet nem használom föl, a sütőt 170 oC-ra előmelegítem. Előveszek egy serpenyőt, felforrósítok benne két kanál olívaolajat, és a csirkerészeket hirtelen barnára sütöm. A kész húsokat egy akkora tepsibe rendezem, amelyben egymás mellett szépen elférnek. A combokat megszórom tengeri sóval, majd 20 percre beteszem a sütőbe.

Elkészítem a salátát. Az olívabogyót durvára vágom. A darabokat egy salátás tálba dobom. Hozzáadom a reszelt narancshéjat, és minden más hozzávalót, kivéve a fetát és a zöldsalátát. Az alkatrészeket jól összekeverem, hozzáadom a salátát, és csak legvégül forgatom bele a nagyon óvatosan a feldarabolt fetasajtot.

Két narancsot vékony karikákra vágok. A csirkét kiveszem a sütőből, a darabokat fölemelem, mindegyik alá egy szelet narancsot helyezek, majd a megmaradt szeleteket a csirkék tetején szétosztom. A levet, amelyet a csirkék barnára sütése során nyertem, a combokra öntöm. A fölső narancsokra cukrot szórok, és a tepsit újabb 20 percre a sütőbe helyezem. Amikor a hús készen van, a darabokat egy szervírozótálba emelem, ráöntöm a sültszaftot, majd a narancsdarabokat a húsra rendezem. Olívasalátával és apró, vajban sült burgonyával tálalom.

Fűszeres gyömbérkuglóf
Hozzávalók:
140g frissen reszelt gyömbér, lecsöpögtetve,
3 evőkanál kandírozott gyömbér,
120ml méz,
200g kristálycukor,
120ml olvasztott vaj vagy napraforgóolaj,
320g finomliszt,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 teáskanál őrölt szerecsendió,
1 teáskanál só,
1,5 teáskanál őrölt feketebors,
250ml víz,
2 teáskanál szódabikarbóna,
2 tojás,
porcukor vagy édes krémsajt a sütemény díszítéséhez és ízesítéséhez.

Elkészítés:
A sütőt 150 oC-ra előmelegítem. Egy kuglófsütő edényt kivajazok.

A cukrot, a mézet és az olvasztott vajat kikeverem. Hozzáadom a tojásokat és habosra keverem.

Egy másik tálban összeszitálom a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a borsot, a sót, majd a kandírozott gyömbért is a tálba dobom.

A 250ml vizet fölforralom, beledobom a két teáskanál szódabikarbónát. Hozzáadom a mézes masszához, összekeverem, végül ugyanehhez a masszához dobom a reszelt gyömbért is.

A lágy és száraz hozzávalókat apránként összekeverem. A tésztát beleöntöm a kuglófformába, majd 120-140 oC-on, körülbelül 50 perc alatt készre sütöm. Fogpiszkálóval ellenőrzöm, majd amikor készen van, kiveszem a sütőből és legalább harminc percig hagyom hűlni. Amikor teljesen kihűlt, kiborítom a formából, tetejét meghintem porcukorral, és édes krémsajtot adok mellé.
gyombereskuglof 1
gyombereskuglof 2
gyombereskuglof 3
gyombereskuglof 4
gyombereskuglof 5
gyombereskuglof 6
gyombereskuglof 14
gyombereskuglof 9
gyombereskuglof 11
gyombereskuglof 12
gyombereskuglof 13
gyombereskuglof nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy az Instagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod