• Bezárta kapuit a nyolcadik Mézeskalácsváros, a következőig már csak háromszázat kell aludni

    Idén ötven napig voltunk nyitva, hatvanezren jöttek el, tíz napon át a Bálna bejáratáig állt a sor a Mézeskalácsvároshoz, szeretném elismerni, hogy a galériához közelebb eső bejáratról van szó. Később csillapodott az érdeklődés irántunk, február első napjaiig már csak a teremben nem lehetett megmozdulni, és az utolsó hétre lett annyi napi látogatónk, ahányan máskor egy kiállításunk megnyitójára jönnek el. A város történelmi fejlődésének földrajzi alapja...

     

  • A Bálnában nyíló, A boldogságnak szekvenciáiról című kiállításról

    A Boldogság szekvenciáiról egy installáció, amelyet a Bálnában, a 306-os Teremgalériában, a Múzeumok Éjszakáján próbáltak ki először. A négy óra alatt nyolcszázan látogattak el a kiállítótérbe, hogy megnézzék a boldogságfogalom-installációt, egy összeválogatott apokrifokból álló sorozatot, mely ismeretlen emberek leveleiből áll. A munka Keresztesi Judit elmondása szerint, Ian Wilson dialógusai, Marina Abramovic jelenlétművészete, a mail art hatásai, illetve az albán Haveit kollektíva intimitásművészete nyomán született. Az alábbiakban egy rövid interjút olvashattok a kiállítás művészével, Keresztesi Judittal, melyet Keresztesi Barbara, a kiállítás producere készített.

  • Nagyvárosi nő megosztaná

    Heti egyszer ételek lesznek itt porcelánban, egyszer pedig valami olyasmi, ami eszembe jutott egyszerűen, és amikor a barátaim ránéztek, azt mondták, hogy hát, úgy érzik magukat tőle, mintha petróleumot ittak volna.

  • Mézeskalácsváros, stílus, művészet, társasági élet
    Úgy érdemes elképzelni, hogy a terepasztal, amelyen mindezek a történetek láthatók, kezdetben üres és ez nyilván a világon lévő minden terepasztalra, sőt akármilyen más asztalra is igaz, de ez itt csak úgy telik meg például, ha sokan hoznak rá épületeket. És ha egy lélek sem hoz semmit, akkor az asztal üres marad. És akkor nem volna mit mesélnem. De az történt idén, hogy mindenféle színben, alakban és méretben érkeztek épületek
  • Kecskesajttal és szilvacsatnival töltött rétestészta, sült csirke, sült zöldségek, tejszínes sütőtökhab

     Azért öntötte le őket forró vízzel, mert mint mondta, finomabban oszlanak el így az illatok. Majd fogta a húst, és a tenyerében lévő fűszerekkel bedörzsölte, és lehajolt, hogy magába szívja a friss, fűszeres hús szagát, és szép volt e percben, mint egy költő, majd halkan átismételte a sorozatot: bors só, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, és miután elsuttogta ezt az imádságot, intett, hogy mehet minden be a sütőbe.

  • Rozmaringos fűszervajban sült szelídgesztenye, csirkés szendvics, friss majonézzel és zöldsalátával, almás rétes

      A legjobb az almás rétese volt, fahéjas cukorral töltött tésztába rendezte az átlátszóra szelt almáit, és azokat is ilyen cukorral hintette be, és dunsztba tette a kerek tortaformát, úgy sütötte nagyon hosszan. A rétescikkelyeket magas, karcsú üvegkínálókra rendezte, mintha valamiféle tündöklő almás baklavák volnának. – mondta a grófnő a rádióműsorban.

  • Zöldségek á la grecque tojással és fűszeres szósszal, tárkonyos csirke, mini pavlovák, gránátalmával

     A szemközti ház földszintjén hétköznapi salátát és csirkét ettek, a zöldségeket éppen hogy átmelegítették, koriandermagvakat szórtak a posírozó lébe és fehérbort öntöttek hozzá, ebben szelídítették meg a karfiolt és a többi zöldséget, hogy ne legyenek olyan katonásan, érdesen nyersek, és a salátát egy olyan szósszal öntötték le, amely mustár és kapribogyó igen egyszerű keveréke. A csirkét tárkonnyal sütötték össze, végül buborékokat, mini pavlovákat adtak fel, kókusszal és vaníliával ízesítetteket, és tetejükre gránátalmát halmoztak, hogy a friss, kissé savanyú íz megtörje a cukorhabot.

  • Gnocchi chorizoval és cukkínivel, mandarintorta

    Az előételen karamellizált, kakukkfűvel megszórt hagyma, a főételben chorizo a fűszerezés, friss cukkínivel és bazsalikommal, a mandarintorta kakaós tésztájában pedig kardamom, így olyan íze van, mint a karácsonynak.

  • Kagyló fokhagymás fehérboros szószban, mini diós rétes

    A kagylóthéjakat fokhagymás, fehérboros szószban nyitották meg, hozzájuk friss kenyeret adtak. Előételnek olvasztott camembert és zellerszálakat szolgáltak föl, végül puha, vékonyra sodort, rummal és fahéjjal fűszerezett dióval megtöltött apró réteseket kínáltak a feketekávé mellé.

Tárkonyos burgonyaleves, cseresznyés clafoutis, mese volt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. június 27.
clafoutis nyito 01
         Egyszer volt, hol nem volttal kellene kezdenem, hogy volt egyszer egy kiállításunk, Mese van volt a címe, de még tart két napon át, és most nekem nem az a feladatom, hogy elmondjam, tessék jönni, abban nem vagyok igazán jó. Különben tetszettek jönni, tízezren tetszettek két hónap alatt, aztán a finisszázs éjszakáját megelőző napon egy nagy magazin, lehet, hogy a Kutyák és Lovak, betette a kultúra rovatába ezt a kiállítást az első tíz közé; a második helyre tette országosan, hogy kifutott a vonalakból és szép, intim terek keletkeztek, ez jelent meg róla. Később eljött az éjjel, amelyiket mi a finisszázsnak mondtunk, és sokan lettek, hetven főt vártam, de ezeregyszázan jöttek el, és nem mondom, hogy ugyanúgy sikerült átszervezni a fogadást, mint a kollégának korábban a kenyérrel és hallal, de a végére még maradt is egy doboz cseresznye. Volt a galériában egy szobor, egy interaktív asztal, ugyanúgy működött, mint bármilyen másik interaktív asztal: ételt lehetett enni róla, és a süteményeknek művészetízük volt, lehetett találni azon az asztalon kereszteződésízt, háromságízt, volt rajta sakáltanyaíz, látványosságíz, ölelkezésíz, szalagorlátíz, és mondta az egyik vendég, hogy az övének nem volt szalagkorlátíze. Honnan tudja, ha szabad kérdeznem, néztem rá, azt felelte, hogy szerinte ennek horkolásíze volt. Az én hibám, mentegetőztem, próbáljon ki egy ajtókilincsízű italt talán, szolgálja ki magát a koktélzongorán.
         Egy cseresznyés clafoutis-t sütöttem a megmaradt cseresznyéből még múlt vasárnap, de csak most teszem közzé, a szezonzáró posztot megelőző posztot megelőző posztként. Ennek kereszteződésíze van, avagy cseresznyés tojásrántotta, Julia Child egyszerűen csak agyonverne, ha megtudná, hogy mit beszélek, nem érdekelné, hogy művészet szerintem ez vagy micsoda. Hozzá egy tárkonyos burgonyalevest adtam föl, melybe kakukkfüvet szórtam, és krémsajttal sűrítettem be. Szeretnék még mutatni képeket és filmeket, melyek a kiállítás látogatóiról készültek a finisszázs alatt, után és előtt. A sakáltanyaízű csokoládétorta a következő cikk témája lesz.

clafoutis hozzavalok
Clafoutis hozzávalói:
300 ml tej,
80 g + 2 evőkanál kristálycukor,
1-2 kanál porcukor a szóráshoz,
3 tojás,
1 evőkanál vaníliaeszencia,
1 nagy csipet só,
70 g liszt,
3 bögre cseresznye, kimagozva,
2 evőkanál mandulapehely,
vaj, a sütőforma kikenéséhez.

Elkészítés:
A sütőt 200°C fokra előmelegítem. Egy körülbelül 30cm átmérőjű kerek sütőformát kivajazok. A kimagozott cseresznyét beleterítem, megszórom a mandulapehellyel és két kanál kristálycukorral. Egy tálban összekeverem a 80 g kristálycukrot és a lisztet, a lisztes keverék közepébe lyukat simítok, beleöntöm a kissé felvert tojásokat, elkeverem, majd a masszát lassan fölöntöm a tejjel. A híg tésztába keverem a vaníliát és a sót. A palacsintatésztát a gyümölcsre öntöm, majd a formát beteszem a sütőbe és 30-40 perc alatt készre sütöm. A süteményt még forrón megszórom porcukorral és azonnal tálalom.

Tárkonyos burgonyaleves hozzávalói:

1 fej vöröshagyma, apróra vágva,
vaj,
2 kis szál fehérrépa, megtisztítva, fölkarikázva
2 kis szál sárgarépa, megtisztítva, fölkarikázva
1 paradicsom, meghámozva, földarabolva,
3 szem burgonya, meghámozva, kockára vágva,
1 csapott evőkanál liszt,
2-3 evőkanál mascarpone,
1 evőkanál pirospaprika,
1 teáskanál chilipehely,
1 teáskanál tárkony,
1 teáskanál kakukkfű,
só, bors ízlés szerint,
1 csokor durvára vágott petrezselyemlevél,
1 tojásból galuska.

Elkészítés
A vajat egy lábasban fölforrósítom, rádobom a paprikát, a kakukkfüvet, a tárkonyt, a cshilipelyhet, egy pillanatig hevítem, majd hozzádobom az apróra vágott hagymát. A hagymát ugyancsak egy pillanat alatt megfuttatom a fűszeres olajon, majd rádobom a répát, a fehérrépát és a burgonyát. A zöldségeket összekeverem, ha szükséges, egy-két evőkanál vizet öntök rájuk és néhány percig lassú tűzön párolom őket, majd hozzájuk keverem a lisztet, és a hozzávalókat fölengedem körülbelül 1 liter vízzel.

A levest fölforralom, ízlés szerint megsózom, megborsozom, megvárom, míg a zöldségek megpuhulnak. Közben galuskát főzök ki: egy tojássárgájához adok körülbelül 150g lisztet, melyet előzőleg sóval ízesítettem, majd annyi vizet öntök a keverékhez, hogy lágy galuskatésztát kapjak. A galuskákat forrásban lévő vízbe szaggatom, néhány perc múlva leszűröm, és a leveshez adom.

Amikor a zöldségek puhák, a mascaponét egy kis tálba kanalazom, temperálom a forró levessel, majd a temperált keveréket visszaöntöm a fazékba. Újra sózom, borsozom, ha szükséges, friss petrezselyemlevelet szórok a tetejére, és azonnal tálalom.

clafoutis nyito 03
clafoutis nyito 02


mesevan finale 01
A Múzeumok Éjszakáján látogatók állnak az időalagút előtt. Az interaktív asztalon művészetízű süteményeket és gyümölcsöket kínáltunk. 
mesevan finale 04
Művészkijáró egy interaktív szobor felett.
mesevan finale 03
A Magasságfelhő a Mese van tér vendégkönyve. A felhő a látogatók magasságából és benyomásaiból rajzolódott ki az elmúlt másfél hónap alatt. 
mesevan finale 02
A Láthatatlan nő című interaktív szobor padlóján elterülő mézeskalácsvárost felnőttek készítették.
mesevan finale 05
Tweetek amonnan, egy másik nő egy éve, kilenc tweetben. A selyemréten könyvek nyílnak.

15 másodperces videónapló-részletek:



Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy az Instagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

Mese van - kortárs társasági művészet a Bálnában