• Bezárta kapuit a nyolcadik Mézeskalácsváros, a következőig már csak háromszázat kell aludni

    Idén ötven napig voltunk nyitva, hatvanezren jöttek el, tíz napon át a Bálna bejáratáig állt a sor a Mézeskalácsvároshoz, szeretném elismerni, hogy a galériához közelebb eső bejáratról van szó. Később csillapodott az érdeklődés irántunk, február első napjaiig már csak a teremben nem lehetett megmozdulni, és az utolsó hétre lett annyi napi látogatónk, ahányan máskor egy kiállításunk megnyitójára jönnek el. A város történelmi fejlődésének földrajzi alapja...

     

  • A Bálnában nyíló, A boldogságnak szekvenciáiról című kiállításról

    A Boldogság szekvenciáiról egy installáció, amelyet a Bálnában, a 306-os Teremgalériában, a Múzeumok Éjszakáján próbáltak ki először. A négy óra alatt nyolcszázan látogattak el a kiállítótérbe, hogy megnézzék a boldogságfogalom-installációt, egy összeválogatott apokrifokból álló sorozatot, mely ismeretlen emberek leveleiből áll. A munka Keresztesi Judit elmondása szerint, Ian Wilson dialógusai, Marina Abramovic jelenlétművészete, a mail art hatásai, illetve az albán Haveit kollektíva intimitásművészete nyomán született. Az alábbiakban egy rövid interjút olvashattok a kiállítás művészével, Keresztesi Judittal, melyet Keresztesi Barbara, a kiállítás producere készített.

  • Nagyvárosi nő megosztaná

    Heti egyszer ételek lesznek itt porcelánban, egyszer pedig valami olyasmi, ami eszembe jutott egyszerűen, és amikor a barátaim ránéztek, azt mondták, hogy hát, úgy érzik magukat tőle, mintha petróleumot ittak volna.

  • Mézeskalácsváros, stílus, művészet, társasági élet
    Úgy érdemes elképzelni, hogy a terepasztal, amelyen mindezek a történetek láthatók, kezdetben üres és ez nyilván a világon lévő minden terepasztalra, sőt akármilyen más asztalra is igaz, de ez itt csak úgy telik meg például, ha sokan hoznak rá épületeket. És ha egy lélek sem hoz semmit, akkor az asztal üres marad. És akkor nem volna mit mesélnem. De az történt idén, hogy mindenféle színben, alakban és méretben érkeztek épületek
  • Kecskesajttal és szilvacsatnival töltött rétestészta, sült csirke, sült zöldségek, tejszínes sütőtökhab

     Azért öntötte le őket forró vízzel, mert mint mondta, finomabban oszlanak el így az illatok. Majd fogta a húst, és a tenyerében lévő fűszerekkel bedörzsölte, és lehajolt, hogy magába szívja a friss, fűszeres hús szagát, és szép volt e percben, mint egy költő, majd halkan átismételte a sorozatot: bors só, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, és miután elsuttogta ezt az imádságot, intett, hogy mehet minden be a sütőbe.

  • Rozmaringos fűszervajban sült szelídgesztenye, csirkés szendvics, friss majonézzel és zöldsalátával, almás rétes

      A legjobb az almás rétese volt, fahéjas cukorral töltött tésztába rendezte az átlátszóra szelt almáit, és azokat is ilyen cukorral hintette be, és dunsztba tette a kerek tortaformát, úgy sütötte nagyon hosszan. A rétescikkelyeket magas, karcsú üvegkínálókra rendezte, mintha valamiféle tündöklő almás baklavák volnának. – mondta a grófnő a rádióműsorban.

  • Zöldségek á la grecque tojással és fűszeres szósszal, tárkonyos csirke, mini pavlovák, gránátalmával

     A szemközti ház földszintjén hétköznapi salátát és csirkét ettek, a zöldségeket éppen hogy átmelegítették, koriandermagvakat szórtak a posírozó lébe és fehérbort öntöttek hozzá, ebben szelídítették meg a karfiolt és a többi zöldséget, hogy ne legyenek olyan katonásan, érdesen nyersek, és a salátát egy olyan szósszal öntötték le, amely mustár és kapribogyó igen egyszerű keveréke. A csirkét tárkonnyal sütötték össze, végül buborékokat, mini pavlovákat adtak fel, kókusszal és vaníliával ízesítetteket, és tetejükre gránátalmát halmoztak, hogy a friss, kissé savanyú íz megtörje a cukorhabot.

  • Gnocchi chorizoval és cukkínivel, mandarintorta

    Az előételen karamellizált, kakukkfűvel megszórt hagyma, a főételben chorizo a fűszerezés, friss cukkínivel és bazsalikommal, a mandarintorta kakaós tésztájában pedig kardamom, így olyan íze van, mint a karácsonynak.

  • Kagyló fokhagymás fehérboros szószban, mini diós rétes

    A kagylóthéjakat fokhagymás, fehérboros szószban nyitották meg, hozzájuk friss kenyeret adtak. Előételnek olvasztott camembert és zellerszálakat szolgáltak föl, végül puha, vékonyra sodort, rummal és fahéjjal fűszerezett dióval megtöltött apró réteseket kínáltak a feketekávé mellé.

Csirkés currykrém, répatorta

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná
2015. április 5.
csirkecurry repatorta nyito01
         Egy fekete hajú fiatalember becsípett és elragadtatva mesélte, hogy mielőtt elindult, nekiállt borotválkozni, holott reggel egyszer már megborotválkozott, a fésűt ugyan nem találta meg, hálóval zabolázta a frizuráját, nem vett kalapot, s mialatt erről beszélt kacagott és ragyogott. Aztán elemelt egy dobozt az egyik vendég kezéből és bepúderezte az orrát, közben szavalt: - Én felkelünk, te felkeltek, ő felkelnek... . Később a társaság kivonult a teraszra, ahol kellemes szél fújt, megérintette az ajkunkat és az arcunk is kipirult. Az asztal fölött áthajolva karcsú borospoharakat vettünk magunkhoz és egyáltalán nem az ételekről beszélgettünk, csak amikor valaki megjegyezte, hogy az, amibe az imént beleharapott, olyan csirkés szendvics, melyet szívesen enne rendszeresen, mondtam el neki, hogy nagyon örülök, habár az érdem Jules Goufféé, őt plagizálom. Hogy mi benne az édes, kérdezte az illető, azt feleltem, hogy a pirított kókusz és az áfonya, és a nem édes a friss zeller, a zöldhagyma és a mandulapehely. - A desszerten íróglazúr van - tettem még hozzá. - Ez az az író, akiről írni szoktam, hogy szeret? - Nem - mondtam - ez az az író, amelyik a tejtermék, de, hogy így szóba jött: az író, amelyik szeret, keresgélte emezt az írót a város üzleteiben, és nem találta sehol. Aztán arra gondolt, hogy biztos ennek az írónak is van valami álneve és így is volt, vajas tej néven működött pult alatt, irigylésre méltóan sikeresen.
     A süteménybe bőségesen reszeltem répát, a tortalapok az ananásztól és az írótól lettek könnyűek és puhák. Ebben a kismenüben a kókusz jelenti a kapcsolatot a desszert és a szendvics között. 

csirkecurry repatorta hozzavalok
Csirkecurry hozzávalói:
4 bögre (300ml-es), felkockázott csirkesült,
300 g natúr krémsajt összekeverve 1 evőkanál curryporral,
100 g szárított áfonya, fölaprítva,
60 g enyhén megpirított kókuszreszelék,
6 szál zöldhagyma, fölkarikázva,
2 szál zeller, fölaprítva,
100 g enyhén megpirított mandulapehely,
1 evőkanál friss, reszelt gyömbér,
1⁄2 teáskanál só,
1⁄2 teáskanál feketebors,
kenyér.

A kenyér kivételével a hozzávalókat összekeverem, friss kenyéren tálalom.

Répatorta hozzávalói:
300g liszt,
2 teáskanál szódabikarbóna,
1⁄2 teáskanál só,
2 teáskanál őrölt fahéj,
3 tojás,
350g cukor,
180 ml napraforgóolaj,
180 ml író,
2 teáskanál vaníliaeszencia,
500 ml reszelt répa,
1 kis doboz ananászkonzerv tartalma összetörve,
100 g durvára vágott dió.

A sütőt 220 °C-ra melegítem elő. Három, egyenként körülbelül 23 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral. Kivajazom.
A listában szereplő első négy hozzávalót összeszitálom.
A tojásokat a cukorral fölverem, majd az írót és az olajat is a tálba öntöm. A hozzávalókat összedolgozom. A répát, a kókuszt, a diót, az ananászt és a vaníliát is a tálba dobom, elkeverem a tojásos krémmel. Végül a félretett lisztet is a tálba teszem, a lágy tésztát három egyenlő részre osztva a három tortaformába kanalazom. A tortákat 15-20 perc alatt készre sütöm, kiveszem a sütőből, leöntöm írós tortamázzal, majd hagyom kihűlni. Végül a tortalapokat egymásra teszem: mindegyik tetejét bekenem édes krémsajttal, majd a tortát kívülről is bevonom ezzel a masszával és tetejét dióbéllel díszítem.

Író készítése házilag
Hozzávalók: 1 kanál ecet,
250 ml tej.

Elkészítés:
1 kanál ecetet egy pohárba öntök, majd ráöntöm a 250 ml tejet.

Az írós tortamáz hozzávalói:
1 evőkanál méz,
1,5 teáskanál szódabikarbóna,
100 g vaj,
180 ml író,
200 g cukor,
2 teáskanál vaníliaeszencia.

Elkészítés:
Az első öt alapanyagot összeforralom egy lábasban, forrástól számítva körülbelül 4 percen át a tűzön hagyom, majd leveszem a lángról és belekeverem a vaníliaeszenciát.

Édes krémsajt hozzávalói:
250 g mascarpone,
5 evőkanál porcukor,
4 evőkanál vaj,
2 teáskanál vaníliaeszencia.

A krémsajtot, a cukrot és a vajat habosra keverem, hozzáadom a vaníliaeszenciát.
csirkecurry repatorta 01
csirkecurry repatorta 02csirkecurry repatorta 03
csirkecurry repatorta 04csirkecurry repatorta 041csirkecurry repatorta 05csirkecurry repatorta 06csirkecurry repatorta 07csirkecurry repatorta 08csirkecurry repatorta nyito03
csirkecurry repatorta nyito05
csirkecurry repatorta nyito04
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy az Instagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod
Mese van - kortárs társasági művészet a Bálnában