• Bezárta kapuit a nyolcadik Mézeskalácsváros, a következőig már csak háromszázat kell aludni

    Idén ötven napig voltunk nyitva, hatvanezren jöttek el, tíz napon át a Bálna bejáratáig állt a sor a Mézeskalácsvároshoz, szeretném elismerni, hogy a galériához közelebb eső bejáratról van szó. Később csillapodott az érdeklődés irántunk, február első napjaiig már csak a teremben nem lehetett megmozdulni, és az utolsó hétre lett annyi napi látogatónk, ahányan máskor egy kiállításunk megnyitójára jönnek el. A város történelmi fejlődésének földrajzi alapja...

     

  • A Bálnában nyíló, A boldogságnak szekvenciáiról című kiállításról

    A Boldogság szekvenciáiról egy installáció, amelyet a Bálnában, a 306-os Teremgalériában, a Múzeumok Éjszakáján próbáltak ki először. A négy óra alatt nyolcszázan látogattak el a kiállítótérbe, hogy megnézzék a boldogságfogalom-installációt, egy összeválogatott apokrifokból álló sorozatot, mely ismeretlen emberek leveleiből áll. A munka Keresztesi Judit elmondása szerint, Ian Wilson dialógusai, Marina Abramovic jelenlétművészete, a mail art hatásai, illetve az albán Haveit kollektíva intimitásművészete nyomán született. Az alábbiakban egy rövid interjút olvashattok a kiállítás művészével, Keresztesi Judittal, melyet Keresztesi Barbara, a kiállítás producere készített.

  • Nagyvárosi nő megosztaná

    Heti egyszer ételek lesznek itt porcelánban, egyszer pedig valami olyasmi, ami eszembe jutott egyszerűen, és amikor a barátaim ránéztek, azt mondták, hogy hát, úgy érzik magukat tőle, mintha petróleumot ittak volna.

  • Mézeskalácsváros, stílus, művészet, társasági élet
    Úgy érdemes elképzelni, hogy a terepasztal, amelyen mindezek a történetek láthatók, kezdetben üres és ez nyilván a világon lévő minden terepasztalra, sőt akármilyen más asztalra is igaz, de ez itt csak úgy telik meg például, ha sokan hoznak rá épületeket. És ha egy lélek sem hoz semmit, akkor az asztal üres marad. És akkor nem volna mit mesélnem. De az történt idén, hogy mindenféle színben, alakban és méretben érkeztek épületek
  • Kecskesajttal és szilvacsatnival töltött rétestészta, sült csirke, sült zöldségek, tejszínes sütőtökhab

     Azért öntötte le őket forró vízzel, mert mint mondta, finomabban oszlanak el így az illatok. Majd fogta a húst, és a tenyerében lévő fűszerekkel bedörzsölte, és lehajolt, hogy magába szívja a friss, fűszeres hús szagát, és szép volt e percben, mint egy költő, majd halkan átismételte a sorozatot: bors só, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, és miután elsuttogta ezt az imádságot, intett, hogy mehet minden be a sütőbe.

  • Rozmaringos fűszervajban sült szelídgesztenye, csirkés szendvics, friss majonézzel és zöldsalátával, almás rétes

      A legjobb az almás rétese volt, fahéjas cukorral töltött tésztába rendezte az átlátszóra szelt almáit, és azokat is ilyen cukorral hintette be, és dunsztba tette a kerek tortaformát, úgy sütötte nagyon hosszan. A rétescikkelyeket magas, karcsú üvegkínálókra rendezte, mintha valamiféle tündöklő almás baklavák volnának. – mondta a grófnő a rádióműsorban.

  • Zöldségek á la grecque tojással és fűszeres szósszal, tárkonyos csirke, mini pavlovák, gránátalmával

     A szemközti ház földszintjén hétköznapi salátát és csirkét ettek, a zöldségeket éppen hogy átmelegítették, koriandermagvakat szórtak a posírozó lébe és fehérbort öntöttek hozzá, ebben szelídítették meg a karfiolt és a többi zöldséget, hogy ne legyenek olyan katonásan, érdesen nyersek, és a salátát egy olyan szósszal öntötték le, amely mustár és kapribogyó igen egyszerű keveréke. A csirkét tárkonnyal sütötték össze, végül buborékokat, mini pavlovákat adtak fel, kókusszal és vaníliával ízesítetteket, és tetejükre gránátalmát halmoztak, hogy a friss, kissé savanyú íz megtörje a cukorhabot.

  • Gnocchi chorizoval és cukkínivel, mandarintorta

    Az előételen karamellizált, kakukkfűvel megszórt hagyma, a főételben chorizo a fűszerezés, friss cukkínivel és bazsalikommal, a mandarintorta kakaós tésztájában pedig kardamom, így olyan íze van, mint a karácsonynak.

  • Kagyló fokhagymás fehérboros szószban, mini diós rétes

    A kagylóthéjakat fokhagymás, fehérboros szószban nyitották meg, hozzájuk friss kenyeret adtak. Előételnek olvasztott camembert és zellerszálakat szolgáltak föl, végül puha, vékonyra sodort, rummal és fahéjjal fűszerezett dióval megtöltött apró réteseket kínáltak a feketekávé mellé.

Kétszázhuszonkilencedik nap: Karamellalmás-fahéjas csigák

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. november 16.
fahejas csiga nyito03
         Az amerikai receptek hátránya, hogy túl nagy adagokat adnak ki. Mintha a Kennedy dinasztiát várnám ebédre folyton. Ezért maradt a múltkor olyan bőven karamellkrém, és ezért feleztem meg a hozzávalókat ennek a karamellalmás fahéjtekercsnek receptúrájában. De még így is tizenhat kakaós csigányi sütemény keletkezett, ami sok. Egy vajas, különleges alaptésztáról van szó, ezt azoknak mondom, akik szeretik az ilyen gyűjtői részleteket, puha marad, mindazonáltal kelt tésztaságából eredő hátrányait nem tudja leküzdeni: sütés közben csaknem minden tölteléket magába szív, és szükséges hozzá végül egy krém vagy öntet, hogy emléke kellemes maradjon. Az adag méretéhez az a hozzáállásom, hogy vagy meg kell hívni rá a Kennedyket tényleg, vagy fogalmam sincs, mert ennyi egy főre eső édesség elfogyasztását egyszerűen megtiltom.


fahejas csiga hozzavalok
Hozzávalók:
45 g friss élesztő,
1,2 dl meleg tej,
3 tojás,
2 teáskanál + 64 g kristálycukor,
1,5 teáskanál só,
380g - 510 g liszt (amennyit a tészta felvesz),
113 g olvasztott vaj.

A töltelékhez:
113 g olvasztott vaj,
165 g barna nádcukor,
1 evőkanál fahéj,
20 dkg kockára vágott alma,
1 evőkanál frissen facsart citromlé,
100 g házi karamell (helyettesíthető bolti tejkaramellával is),
1 evőkanál tej,

A karamell sodóhoz:
Házilag készült karamell és tej
fahejas csiga 01fahejas csiga 011
fahejas csiga 03
fahejas csiga 04fahejas csiga 06
A két teáskanál cukrot a langyos tejhez keverem, majd belemorzsolom az élesztőt és megfuttatom. A tojásokat egy keverőtálba ütöm, a maradék cukorral és a másfél teáskanál sóval krémmé verem. A tejben megfuttatott élesztőt hozzáadom a tojásos krémhez, elkeverem, és a liszt harmadát a tálba szitálom. Elkeverem a masszát, majd hozzáadom az olvasztott vajat, majd fokozatosan a maradék lisztet is egészen addig, amíg a tészta gombóccá áll össze. A tésztát alaposan átdagasztom, majd letakarom a tálat egy konyharuhával, meleg helyre teszem, és egy órán át duplájára kelesztem.
Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket. Megpucolom az almát, és apró darabokra vágom. Annyi citromlével locsolom meg, hogy a lé minden szeletet bevonjon. Egy külön tálban elkeverem a fahéjat a cukorral. A sütőt előmelegítem 170 oC-ra. A kelt tésztát egy enyhén belisztezett nyújtódeszkára borítom, és téglalap alakúra nyújtom. Egyenletesen megöntözöm olvasztott vajjal, rászórom a fahéjas cukrot, és egyenletesen ráterítem az almadarabokat. A házi karamellt felmelegítem egy kis tejjel, és az almára locsolom. A töltelékes tésztát feltekerem, a két végén összecsípem, s így bezárom a tésztát. A tekercset középen kettévágom, és a két darabot 6-6 szeletre osztom. Kivajazok két pitetálat. A csigákat ezekbe helyezem úgy, hogy a darabok között fél-fél cm rés maradjon. A formákat 20-25 percre sütőbe teszem, és a fahéjas csigákat aranybarnára sütöm. A karamellsodót karamellkrémből és egy kanál tejből készítem el. Tálaláskor öntöm a süteményre, így a tészta nem szívja magába.
fahejas csiga nyito01
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Barbara

Százharminchat nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

poszter1

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Kétszázhuszonnyolcadik nap: Sütőtökkekszek (2)
Kétszázhuszonhetedik nap: Világító kisházak
Kétszázhuszonhatodik nap: Kopogtató színes gömbökből

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.