• Bezárta kapuit a nyolcadik Mézeskalácsváros, a következőig már csak háromszázat kell aludni

    Idén ötven napig voltunk nyitva, hatvanezren jöttek el, tíz napon át a Bálna bejáratáig állt a sor a Mézeskalácsvároshoz, szeretném elismerni, hogy a galériához közelebb eső bejáratról van szó. Később csillapodott az érdeklődés irántunk, február első napjaiig már csak a teremben nem lehetett megmozdulni, és az utolsó hétre lett annyi napi látogatónk, ahányan máskor egy kiállításunk megnyitójára jönnek el. A város történelmi fejlődésének földrajzi alapja...

     

  • A Bálnában nyíló, A boldogságnak szekvenciáiról című kiállításról

    A Boldogság szekvenciáiról egy installáció, amelyet a Bálnában, a 306-os Teremgalériában, a Múzeumok Éjszakáján próbáltak ki először. A négy óra alatt nyolcszázan látogattak el a kiállítótérbe, hogy megnézzék a boldogságfogalom-installációt, egy összeválogatott apokrifokból álló sorozatot, mely ismeretlen emberek leveleiből áll. A munka Keresztesi Judit elmondása szerint, Ian Wilson dialógusai, Marina Abramovic jelenlétművészete, a mail art hatásai, illetve az albán Haveit kollektíva intimitásművészete nyomán született. Az alábbiakban egy rövid interjút olvashattok a kiállítás művészével, Keresztesi Judittal, melyet Keresztesi Barbara, a kiállítás producere készített.

  • Nagyvárosi nő megosztaná

    Heti egyszer ételek lesznek itt porcelánban, egyszer pedig valami olyasmi, ami eszembe jutott egyszerűen, és amikor a barátaim ránéztek, azt mondták, hogy hát, úgy érzik magukat tőle, mintha petróleumot ittak volna.

  • Mézeskalácsváros, stílus, művészet, társasági élet
    Úgy érdemes elképzelni, hogy a terepasztal, amelyen mindezek a történetek láthatók, kezdetben üres és ez nyilván a világon lévő minden terepasztalra, sőt akármilyen más asztalra is igaz, de ez itt csak úgy telik meg például, ha sokan hoznak rá épületeket. És ha egy lélek sem hoz semmit, akkor az asztal üres marad. És akkor nem volna mit mesélnem. De az történt idén, hogy mindenféle színben, alakban és méretben érkeztek épületek
  • Kecskesajttal és szilvacsatnival töltött rétestészta, sült csirke, sült zöldségek, tejszínes sütőtökhab

     Azért öntötte le őket forró vízzel, mert mint mondta, finomabban oszlanak el így az illatok. Majd fogta a húst, és a tenyerében lévő fűszerekkel bedörzsölte, és lehajolt, hogy magába szívja a friss, fűszeres hús szagát, és szép volt e percben, mint egy költő, majd halkan átismételte a sorozatot: bors só, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, és miután elsuttogta ezt az imádságot, intett, hogy mehet minden be a sütőbe.

  • Rozmaringos fűszervajban sült szelídgesztenye, csirkés szendvics, friss majonézzel és zöldsalátával, almás rétes

      A legjobb az almás rétese volt, fahéjas cukorral töltött tésztába rendezte az átlátszóra szelt almáit, és azokat is ilyen cukorral hintette be, és dunsztba tette a kerek tortaformát, úgy sütötte nagyon hosszan. A rétescikkelyeket magas, karcsú üvegkínálókra rendezte, mintha valamiféle tündöklő almás baklavák volnának. – mondta a grófnő a rádióműsorban.

  • Zöldségek á la grecque tojással és fűszeres szósszal, tárkonyos csirke, mini pavlovák, gránátalmával

     A szemközti ház földszintjén hétköznapi salátát és csirkét ettek, a zöldségeket éppen hogy átmelegítették, koriandermagvakat szórtak a posírozó lébe és fehérbort öntöttek hozzá, ebben szelídítették meg a karfiolt és a többi zöldséget, hogy ne legyenek olyan katonásan, érdesen nyersek, és a salátát egy olyan szósszal öntötték le, amely mustár és kapribogyó igen egyszerű keveréke. A csirkét tárkonnyal sütötték össze, végül buborékokat, mini pavlovákat adtak fel, kókusszal és vaníliával ízesítetteket, és tetejükre gránátalmát halmoztak, hogy a friss, kissé savanyú íz megtörje a cukorhabot.

  • Gnocchi chorizoval és cukkínivel, mandarintorta

    Az előételen karamellizált, kakukkfűvel megszórt hagyma, a főételben chorizo a fűszerezés, friss cukkínivel és bazsalikommal, a mandarintorta kakaós tésztájában pedig kardamom, így olyan íze van, mint a karácsonynak.

  • Kagyló fokhagymás fehérboros szószban, mini diós rétes

    A kagylóthéjakat fokhagymás, fehérboros szószban nyitották meg, hozzájuk friss kenyeret adtak. Előételnek olvasztott camembert és zellerszálakat szolgáltak föl, végül puha, vékonyra sodort, rummal és fahéjjal fűszerezett dióval megtöltött apró réteseket kínáltak a feketekávé mellé.

Százkilencvennegyedik nap: Sütőtökös habcsókpite

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 12.
sutotok pavlova nyito02
         Ez a poszt a tegnapi folytatása, a sütőtök édes változatát mutatja be. A neve egy rajzfilmfiguráéra emlékeztet. Szeretném, ha tudnánk, honnan indultunk: nem ettem sütőtököt. Kényszer alatt sem. Ez az után történt, hogy egy kanál tökpürét a falra köptem, de akkoriban kopasz voltam és fogatlan, rosszul szabott kezeslábasban, egy ilyen külsejű egyéntől nem lehet rendesebb viselkedésre számítani. A kapcsolatot óvatosan vettem fel újra a sütőtökkel, amelynek húsa a főtt répáéra hasonlít, a színe is olyan, és tudjuk pontosan, hogy ez mit jelent. Először egy tökkenyeret próbáltam ki, de ez valójában nem ér, mert benne a tök nem látható és nem is érezhető, a fesztiválokon is mindenki csak mézes süteményként emlegette. Ez a mostani édesség felnőtteknek való. A River Cottage-os Hugh Fearnley-Whittingstalltól származik, aki művész, ellentétben Gordon Ramsayvel, aki pedig iparos, s kinek receptjei kiszámíthatóan kifogástalanok, de Hugh F-W ételei képzőművészeti alkotások, érzékszervekre gyakorolt hatásuk kis híján elviselhetetlen. Ebben a receptben a habcsókok az enyhén linzeres, édes pitetésztába töltött almás-vajas sütőtökkrém felszínén billegnek. Nem is tudom, ez a kifinomultan komponált desszert, földi értelemben, egyszerűen csak nem normális dolog. 


sutotok pavlova hozzavalok
A töltelék hozzávalói:
1 kg sütőtök,
4 evőkanál vaj,
75 g barnacukor,
szerecsendió,
½ teáskanál fahéj,
½ teáskanál gyömbér,
csipet só,
két zöldalma,
5 tojás,
100 ml sűrű tejszín,
300 g kristálycukor.

A tésztához:
450 g liszt,
140 g porcukor,
csipet só,
225 g hideg vaj,
2 tojás sárgája.
sutotok pavlova 01
sutotok pavlova 02
sutotok pavlova 03
         Előző nap elkészítem a pitetésztát: a lisztet, a cukrot, a porcukrot valamint sót egy aprítógépbe teszem, és összekeverem. Beleteszem a felkockázott hideg vajat, és addig keverem, amíg homogén nem lesz. Hozzáöntöm a tojássárgáját, és ha szükséges, még egy kis hideg vizet öntök a masszához, majd addig keverem, amíg összeáll a tészta. A robotgépet néhányszor megállítom, és egy spatulával letolom a tésztát az edény oldaláról. A tésztából lisztes kézzel gombócot formázok, fóliába csavarom, és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem.
         A sütőt 180 oC-ra melegítem elő. Megmosom és kettévágom a sütőtököt, kikanalazom a magjait. A tököket egy tepsibe teszem, mindkettőbe vajat és egy evőkanál barnacukrot kanalazok. Egyujjnyi vizet öntök a tepsibe, letakarom alufóliával, és egy óra alatt puhára sütöm. Hagyom kihűlni, és másnapig hűtőszekrénybe teszem. Másnap előveszem a tésztát és egy nagy pitetálat. A sütőt 180 oC-ra melegítem elő. A tésztát fél órán át hagyom puhulni szobahőmérsékleten, majd a nyújtódeszkára sütőpapírt fektetek, jól belisztezem, és a tésztát egy akkora körre nyújtom, amely kissé túlnyúlik a pitetál szélén. A pitehéjba kör alakú sütőpapírt szabok, és megtöltöm szárazbabbal. 20 percen át sütöm, majd kikanalazom belőle a nehezéket, és kiszedem a sütőpapírt is, majd 150 oC-on további 10 percig sütöm. Amíg a pitehéj sül, az almákat meghámozom és nagyon kevés vízen puhára párolom. Végül egy botmixerrel pürévé zúzom. Az előző napon megsütött tök húsát egy nagyobb tálba kanalazom, hozzáadom az almapürét, a fűszereket és a sót is, majd az összetevőket alaposan elkeverem. A tojásokat különválasztom, a sárgákhoz adom a maradék barna cukrot és a tejszínt. A tojásmasszát a püréhez keverem és a keveréket a pitébe töltöm. Felületét elegyengetem egy spatulával.
         A tojásfehérjét nagyon kemény habbá verem a kristálycukorral. A krémet ráadagolom a pite tetejére. 150 oC-on, 45 perc alatt a habot világos aranyszínűre sütöm.
sutotok pavlova nyito03
sutotok pavlova nyito01
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Százhetvenegy nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Százkilencvenharmadik nap: Chilivel, rozmaringgal és fokhagymával sült sütőtök
Százkilencvenkettedik nap: Süteményes dobozok
Százkilencvenegyedik nap: Almás keksz

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.